GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Daha az mikroplastiğe maruz kalmak için 6 basit tüyo

Son yıllarda yapılan onlarca araştırma, plastik atıkların besin zincirine karıştığını ve dünya üzerindeki tüm canlıların gıdalarla beraber plastik tükettiğini gösteriyor. Yeni bir araştırmaya göre ortalama bir insan, her hafta kredi kartı büyüklüğünde plastik yutuyor.
Tükettiğimiz gıda ve sulara karışan, gözle görülemeyecek büyüklükteki bu plastiklerden tamamen kurtulmak imkânsız, fakat plastiklere daha az maruz kalmak isteyenler için tüyolarımız da yok değil.
#1 Plastik ambalajlı su tüketmeyi bırakın
Plastiklerin besin zincirine dahil olmasının en büyük sorumlusu pet şişe ve plastik damacanalardaki sular. Filtrelediğiniz çeşme suyunu ya da kaynağında şişelenmiş cam şişedeki suları tüketin.
#2 Plastik ambalajda yemek ısıtmayın
Plastik ısındıkça değdiği gıdalara kimyasal salmaya başlar, bu yüzden plastik kapta yemek ısıtmayın. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre plastik ürünleri bulaşık makinesine koymaktan da kaçınmak gerekiyor.
#3 Sabıkalı plastik kaplardan uzak durun
Ftalat, stiren ve bifenol a gibi zehirli kimyasallar içerdiği bilinen 3, 6 ve 7 kodlu plastik kapları hayatınızdan tamamen çıkarın.
#4 Daha fazla taze gıda tüketin
Taze gıdaların birçoğunun içerisindeki mikro plastik miktarı ölçülmese de naylon ambalaja sarılmış gıdalar yerine ambalajsız taze gıdaları tercih ederek plastikten daha uzak bir yaşam sürebilirsiniz.
#5 Evdeki tozlardan kurtulun
Ftalat gibi zehirli kimyasallara evdeki tozda da rastlamak mümkün. Düzenli olarak elektrikli süpürge ile temizlik yaparak evdeki toz miktarını en aza indirmeye çalışın.
#6 Büyük düşünün
Bireysel önlemler alarak tükettiğiniz plastik miktarını azaltabilirsiniz ama büyük resmi de unutmamak gerek. Plastik yerine cam ambalajlı ürünleri tercih edin, alışverişlerinizde bez çantanızı yanınızda taşıyın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu