Nursima AKYÜREKGündemKöşe Yazıları

Dijital İçerik Pazarlamasında Kilit Unsurlar

Dijital İçerik Pazarlamasında Kilit Unsurlar

Geleneksel kitle iletişim araçlarında yer alan reklamlar kişilerin reklamları izleyip izlemediğine bakmaksızın davetsiz bir misafir gibi karşımıza çıkabiliyor.

Bir Medya ve İletişim öğrencisi olarak bugün sizlerle dijital içerik pazarlamasındaki kilit unsurları paylaşacağım. Dijital içerik pazarlamasında kilit unsurları aslında basit, tüketiciler televizyonda reklam çıktığında kanal değiştirme, gazete okurken reklam olan sayfaları görmeme eğiliminde oluyorlar.

Hikayeler Düşündürebilir

İçerik pazarlaması kavramını yeni duyuyor olmamıza rağmen aslında karşılaştığımız şey hiçte yeni değildir. İçerik pazarlaması neredeyse pazarlama kadar eski tarihlere dayanmaktadır. Şirketler yıllardır hazırladıkları sektörel raporlarla, kurumsal dergilerle ve daha bir çok araçla içerik pazarlaması yapmaktadır. Geçmişte birçok marka bilinçli ya da bilinçsiz olarak bu yöntemi kullanmıştır. Günümüzdeki fark, internet ile içerik pazarlamasının yeni bir yolculuğa çıkmış olmasıdır. İçerik pazarlaması anlatılan hikayeler olarak düşünülebilir. Hedef kitlenin şirketleri dinlemesi için, şirketlerin hikayesi olması gerekir (Penpece, 2013). Günümüzde içeriklerin yapılarının ve özellikle ulaşım kanallarının değiştiği kesindir. İçerik pazarlama enstitüsü internetten önce içeriğin özelliklerini aşağıdaki gibi belirtmiştir (Penpece, 2013):

– Pahalı, içerik oluşturulması ve araştırma yalar gerektiriyor.

– Sadece bildiğiniz müşterilere ulaşır.

– Müşteriye ulaşmak haftalar alır.

– İçerik ulaştığında ne kadar okunduğu ya da görüldüğü bilinmez

– İçerik paylaşılsa da sadece bir avuç insana ulaşabilir.

– Yapılanların etkisi ölçecek herhangi bir yöntem yoktur.

– Yapılan yatırımların buna değer olup olmadığı bilinemez

– İçerik çalışmalarına çok az bütçe ayrılır ya da hiç bütçe ayrılmaz

İnternetin ortaya çıkışı ve daha spesifik olarak da web tabanlı araçların ve teknolojilerin yükselişiyle artık müşterileri şirketlere doğru çekecek çevrimiçi içerik – blog yazıları, videolar, webinerlar, web siteleri- yaratmak mümkündür. Eğer başarılı bir içerik paylaşılmışsa müşteriler zaten o içeriği bulacaklardır. Yani müşterinin peşinden koşmak yerine, müşteri şirketlerin ayağına gelecektir. Ayrıca müşteriler içeriği paylaşmaya ikna olurlarsa dünyanın dört bir yanına içerik dağılacaktır. Ancak şirketler açısından yaşanan sıkıntı içeriğin doğru türden yani, sahici, ikna edici, eğlenceli, şaşırtıcı, değerli, ilginç olması. Başka bir değişle içerik paylaşılmayı hak etmelidir.

Buda şirketleri içerikleri oluştururken yayıncı haline getirmektedir. Tabii yayıncılık başlı başına bir uğraş olduğu için şirketler bu noktada tereddüt yaşamaktadır. Gerçekte müşteriyi tanımak, neye ilgi duyduklarını anlamak, gereksinimlerini karşılayacak şeyler üretmek bahsedilen anlamda yayıncılık için yeterlidir (Handley & Chapman, 2013).

Bir sonraki yazımda İnternet üzerindeki yeni trendler ve online araştırmalardan bahsedeceğim. O zamana dek hoşça kalın sevgili okuyucular.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu