Gündemİlçe Haberleri

Dikici’den Yeni Yönetmelik Çıkışı

Dikici’den yeni yönetmelik çıkışı. TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde Yapılan Değişikliğe değindi. Ayrıca, bu yönetmelikle, Mimarlık Mesleğinin Yetki Alanının kısıtlanması anlamına geldiğini söyledi.

Dikici’den Yeni Yönetmelik Çıkışı

Dikiciden Yeni Yonetmelik Cikisi 2

 

“Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete ’de yayımlandı. Mimarlar Odası Şube Başkanı Dikici, Bakanlığın, yapı üretim sürecinde proje müellifliğini üstlenen mimarın “yetkinliğini” belirleme yetkisine sahip olmadığını söyledi. Dahası, Bu görevin, 6235 sayılı TMMOB Kanunu gereği ilgili meslek kuruluşlarına ait olduğunu hatırlattı. Ayrıca, Bakanlığın, söz konusu yönetmelik değişikliği ile hukuka aykırı olarak yetki gaspı yaptığını iddia etti.

 

Mevzuata Aykırı

Mimarlık mesleğinin gereklerine dikkat çeken Dikici, TMMOB’nin ana yönetmeliğinde yer alan konulara vurgu yaptı.  Oda’ya üyelikte esas olan konuların önemine dikkat çekti. Mimarlık eğitiminin tamamlanmasıyla birlikte kazanılan bilgi, beceri ve yeterlilik sayesinde yetkilendirme olduğunu söyledi.

Mesleğe kabul ve kayıt alanında gerekli yasal zemin oluşturulmadan yapılan değişiklik imar mevzuatının amacına aykırı. Ayrıca, mesleki hak ve yetkilere müdahale ediliyor. Böylelikle, Mimarlık mesleğinin yetki alanının gaspı niteliği taşıyor ve  mevzuata da aykırı.

 

Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici, “ Meslek mensuplarınca mevcut koşullar ve olanaklar çerçevesinde yürütülen özgün tasarım ve planlama süreçleri yok sayılıyor. Mesleki uzmanlık, bilgi, beceri ve yetkinlikler önemsizleştirilmektedir ”dedi.

 

Açıklamasında ayrıca şunlara dikkat çekti:

*Mimari estetik komisyonlara proje müellifi mimarın tasarımını denetleme ve projede değişiklik talep etme yetkilerinin tanımlanması da hukuka aykırıdır.

 

*Mesleki hizmetlerle ilgili bilimsel veri ve araştırmalara dayalı bir tespit yapılmadan yapılan bir değişikliktir. Temel insan hakkı olan sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkının öncelik olarak görülmeden yapılan bir değişikliktir.

 

*Yapı güvenliğine ilişkin tedbirler alınması amacıyla yapıldığı öne sürülen değişiklikler asıl amacı gütmüyor. Mesleki hizmetlerin, uzman ve gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklere sahip meslek mensuplarınca yerine getirilmesine yönelik bir amacı dahi yoktur.

 

*Yapı üretim sürecinde yer alan tarafların, meslek odalarının, üniversitelerin ve kamu kurumlarının katılımı olmaksızın hazırlanmış. Ayrıca görüş ve önerileri dikkate alınmaksızın hazırlanmıştır.

 

Oysa ki; yapılı ve doğal çevrenin sağlıklı ve kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi gerekir. Kamu yönetiminin, merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek mensuplarının, meslek kuruluşlarının ve ilgili tüm kesimlerin ülke adına ortak sorumluluğudur.

 

Mimarlar Odası olarak; Bakanlığın mevzuatta tanımlı yetkilerini aşan, TMMOB Kanunu’nca ilgili meslek odalarının faaliyetlerine ve mimarlık mesleğinin hak ve yetkilerine müdahale eden “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in ilgili değişikliklerinin iptali ile ilgili imar mevzuat değişikliklerinin yapı üretim sürecinde yer alan tarafların, meslek odalarının, üniversitelerin ve kamu kurumlarının katılımı ile birlikte yeniden düzenlenmesi için çağrıda bulunuyoruz.

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu