GündemKöşe Yazıları

Dünya Hızla Isınıyor

Dünya Hızla Isınıyor

 

Her yıl 5 milyon olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar buzulun yok olması oldukça endişe verici. İklimler değişiyor. Buzullar eriyor. Her yıl milyonlarca ton buzul yok oluyor. Küresel ısınmayla birlikte kutuplarda milyarlarca ton buzul eriyor. Son araştırmalar yaşanan iklim krizinin buzullar üzerindeki etkisinin boyutunu gözler önüne seriyor.

Sebebi küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişikliği. İşte bu konuda bende Ankara’da Dünyada ilki gerçekleştirilen EKOİKLİM zirvesine katılım sağladım. Detayları ayrıca bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım. İklim krizi konusunda Buzulların erimesi deniz seviyelerinde ciddi oranda yükselmeye neden oluyor. Son araştırmalar, Rusya’nın Kuzey Kutup Bölgesi’nde her yıl 5 milyon olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar buzulun eridiğini ortaya koymuş.

Yapılan bir haberde Hollanda’yı 2 metre su altında bırakacak buzul eridi. Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar Avrupa Uzay Ajansı’nın uyduları aracıyla bölgedeki buzulların boyut ve hacimlerindeki değişimleri incelemiş. Bu araştırma sonuçları da oldukça dikkat çekici.

Grönland’ta sıcaklık normalin iki katı yüksek

Grönland’daki da hava sıcaklığı normalin iki katına ulaştı. Yaklaşık 20 dereceye ulaşan sıcaklık buzullarda erimeyi hızlandırıyor.Öyle ki yüzyılın sonunda Grönland’daki erime deniz seviyesinin 5 ila 33 santimetre yükselmesine neden olabilirler.

Buzulların erimesinde artan hava ve okyanus suyu ısısı kilit rol oynuyor.  Buzun incelmesi, kutup bölgelerindeki dengeyi önemli ölçüde etkiliyor. İmparator penguenlerin nesli tükenme tehlikesi altında .Antarktika’da yaşayan penguenlerin yaşam alanlarının azalması üzerine harekete geçiliyor. Güney Kutbu’nda yaşayan İmparator Penguenlerinin nesli tükenme tehlikesi altındaki türlere dahil edilmesi tartışılıyor. Verilere göre, Antarktika’da yaşayan penguenlerin sayısı 2050’ye kadar yüzde 26 ile 47 arasında azalabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu