GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Düşük Faizli Kredi İçin Yeni Hamle: Cep Telefonlarına Mesaj Gitti!

Düşük Faizli Kredi İçin Yeni Hamle: Cep Telefonlarına Mesaj Gitti! Bankaların kredi musluklarını kısması yeni bir gelişmeyi beraberinde getirdi. İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 5 seviyelerine gelirken GSM operatörlerinden beklenmedik bir adım attı.

 

Dusuk Faizli Kredi Icin Yeni Hamle Cep Telefonlarina Mesaj Gitti 1 Jpg

 

Düşük Faizli Kredi İçin Yeni Hamle: Cep Telefonlarına Mesaj Gitti! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yüzde 8,5 olan faiz oranları kademeli artış gerçekleştirdi. İki ayda yüzde 17,5’e yükseltti. Bu süreçte ise sıkılaştırıcı tedbirlerini peş peşe açıkladı. Merkez Bankası’nın politika faizini artırmaya başlaması sonrasında başlayan sıkılaştırıcı tedbirler finansmana erişimi zorlaştırdı. Bankalar son dönemde kredi musluklarını iyiden iyiye kıstı.

 

Dusuk Faizli Kredi Icin Yeni Hamle Cep Telefonlarina Mesaj Gitti 2 Jpg

 

2 Ayda Faiz Oranları Arttı

1 Aralık 2022’den 1 Temmuz 2023’e kadar faiz oranları sabit tutulmuştu. Kredi kartı ve nakit avans işlemlerinde azami akdi faiz oranları yüzde 1,36 olmuştu. Ayrıca azami gecikme faiz oranları yüzde 1,66 olarak belirlenmişti. Faiz kararı ile birlikte 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak koşuluyla kredi kartı kullanımında, azami akdi faiz oranı yüzde 2,13’e çıktı. Ayrıca azami gecikme faiz oranı yüzde 2,43’e çıktı. Nakit avanslarda ise azami akdi faiz oranı yüzde 2,89’a, azami gecikme faiz oranı ise yüzde 3,19’a çıktı. Sıkılaşma tedbirleri kapsamında daha önce uygun faizli ihtiyaç kredisi kullandıran kamu bankaları da kredi faiz oranlarını yükseltti.

 

Dusuk Faizli Kredi Icin Yeni Hamle Cep Telefonlarina Mesaj Gitti 3 Jpg

 

GSM Operatörleri Kredi Vermeye Başladı

Bankalar kredi faizlerini hızla arttırdı. GSM operatörleri anlaşmalı bankalar üzerinden müşterilerine uygun faizli kredi vermeye başladı. Daha önce cihaz satışlarında müşterilerine kredi kullandırıyordu. Bu seferde GSM operatörleri bu sefer uygun faizli ihtiyaç kredisi kullandırmaya başladı. Bu kapsamda Vodafone faturalı müşterilerine mesaj attı. Yüzde 1,89 faizli 3 ay ertelemeli 70 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredisini müşterilerinin kullanımına sunuyor. Vodafone bu kampanya için Türkiye Ekonomi Bankası ile iş birliği yapıyor.

Bankalarda faiz oranları yüzde 1,79 ile yüzde 4,99 arasında değişiyor. Bir diğer GSM operatörü Turkcell de müşterilerine ihtiyaç kredisi imkânı sunan operatörler arasında yer alıyor. Kredi kampanyasında Fibabanka ile iş birliği yapan Turkcell, Paycell uygulaması üzerinden 50 bin TL’ye kadar yüzde 3,79 faiz oranı ile ihtiyaç kredisi kullandırıyor. Türk Telekom’un ise hali hazırda ihtiyaç kredisi kampanyası bulunmuyor.

 

Dusuk Faizli Kredi Icin Yeni Hamle Cep Telefonlarina Mesaj Gitti 4 Jpg

 

Yavaşlayan Kredi Kullanımı Geçen Hafta Yeniden Arttı

BDDK tarafından yayımlanan haftalık bültene göre, sektörün kredi hacmi 28 Temmuz itibarıyla 34,4 milyar lira arttı. Söz konusu dönemde toplam kredi hacmi 10 trilyon 252 milyar liradan, 10 trilyon 287 milyar liraya yükseldi. Dünya Gazetesi’nin edindiği bilgiye göre bir önceki hafta gerileyen tüketici kredileri 28 Temmuz haftasında 11 milyar 67 milyon lira arttı. Ayrıca bu artışla 1 trilyon 412 milyar 462 milyon liraya yükseldi.

Söz konusu kredilerin 441 milyar 812 milyon lirası konut kredilerinden oluşuyor. 85 milyar 457 milyon lirası taşıt kredilerinden oluşuyor. İhtiyaç kredileri 877 milyar liradan 8 milyar liralık artışla 885 milyar 193 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı 287 milyon lira arttı. Son olarak 1 trilyon 196 milyar liraya yükseldi.

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu