EğitimGündem

Eğitim Sen Öğretmen Okullarının 176. Yılını Kutluyor

Balıkesir Eğitim Sen Başkanı Gürbüz Şahin, öğretmen okullarının kuruluşunun 176. yılını kutladı ve Türkiye'nin eğitim sistemindeki bu temel adımın önemine vurgu yaptı.

Eğitim Sen Öğretmen Okullarının 176. Yılını Kutluyor

Balıkesir Eğitim Sen Başkanı Gürbüz Şahin, Türkiye’nin öğretmen yetiştirme tarihine dair önemli açıklamalarda bulundu. Şahin, öğretmen okullarının kuruluşunun 176. yılını kutladı ve Türkiye’nin eğitim sistemindeki bu temel adımın önemine vurgu yaptı.

Gürbüz Şahin, Türkiye’de öğretmen yetiştirme sürecinin tarihçesini hatırlatarak, 16 Mart 1848 tarihinde kurulan Darül Muallimin-i Rüşdi’nin, öğretmen okullarının ilk adımını temsil ettiğini belirtti. Ayrıca, geçmişten günümüze kadar yapılan yasal düzenlemelerin ve eğitim sistemine yapılan katkıların önemine değindi.

Geçmişten Günümüze Gelişmeler

Şahin, 1973 yılında yürürlüğe giren Milli Eğitim Temel Kanunu’nun öğretmenlerin yükseköğrenim görmelerini zorunlu kıldığını ve bu doğrultuda çeşitli eğitim kurumlarının açıldığını ifade etti. Ayrıca, eğitim yüksekokullarının süresinin artırılması ve bazılarının eğitim fakülteleriyle birleştirilmesi gibi önemli adımların atıldığını vurguladı.

Günümüzdeki Durum ve Sorunlar

Başkan Şahin, Türkiye’deki eğitim sisteminin günümüzdeki durumunu da değerlendirdi. Özellikle dini eğitim uygulamalarının artması ve siyasi iktidarın eğitim politikaları üzerindeki etkisinin, tarafsız bir eğitim ortamının oluşmasını engellediğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra, öğretmen yetiştirme konusundaki sorunların çözümü için geçmişteki başarılı modellerin hatırlanması gerektiğini ifade etti.

Gürbüz Şahin, eğitim sistemindeki sorunların çözümü için tüm paydaşların işbirliği içinde çalışması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, eğitim politikalarının tarafsızlık ilkesi doğrultusunda belirlenmesi gerektiğini ve nitelikli bir eğitim ortamının sağlanması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Eğitim Sen’den Öğretmenlik Mesleğinin Değerlendirilmesi

Eğitim Sen, son 22 yılda öğretmenlik mesleğinin ve eğitim emekçilerinin değersizleştirildiğini, baskı ve şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Özellikle Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi ve ÇEDES projesiyle öğretmenlik mesleğinin piyasacı bir anlayışla ele alındığını ve laik eğitime aykırı uygulamaların başlatıldığını dile getirdi.

Eğitim Sen, dünyanın hiçbir ülkesinde öğretmenlik mesleğinin değerini yok sayan bir iktidar ve eğitim yönetimi görülmediğini vurguladı. Uzun yıllar değerli ve saygı duyulan bir meslek olarak kabul edilen öğretmenliğin, öğretmen okullarının ve eğitim felsefesinin önemli bir rolü olduğunu belirtti.

“Nitelikli eğitim için, nitelikli öğretmen” Anlayışı

Öğretmenlik mesleğindeki güvencesiz istihdam uygulamalarının arttığını, öğretmen alımlarının mülakatla yapılmaya başlandığını ve yarım milyonu aşkın ataması yapılmayan öğretmen sorununun sürdüğünü ifade eden Eğitim Sen, kayırmacılığın, torpilin ve siyasi kadrolaşmanın eğitimin niteliğini düşürdüğünü dile getirdi.

Eğitim Sen, Türkiye’de eğitimin ve öğretmen yetiştirme sisteminin önemli yerleri olan Öğretmen Okulları ve Köy Enstitüleri gibi deneyimlerin yok sayılmasının sorunların artarak sürmesine neden olduğunu belirtti. “Nitelikli eğitim için, nitelikli öğretmen” anlayışını hayata geçirmenin temel görevleri arasında olduğunu vurgulayan Eğitim Sen, öğretmen okullarının kuruluşunun 176. yılını kutlayarak, öğretmen okulları geleneğinin savunulmaya devam edeceğini belirtti.

 

 

Haber: Bülten

Kanın ve Toprağın Buluşması Şehitlik Toprağı Balıkesir’de

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu