Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEğitimGündemYaşam

En İyi Ezberleme Tekniği

Hafızanızı güçlendirmek için en iyi ezberleme tekniği ile karşınızdayız. Bu teknikler sayesinde daha kolay ezber yapacaksınız

 

En İyi Ezberleme Tekniği

Bilgileri tutmanıza ve hatırlamanıza yardımcı olması için bu sözlü ve görsel hafıza tekniklerini kullanın. En İyi Ezberleme Tekniği sizlerle

İlgili Makaleler

Ezberleme araçlarının güzel yanı: Yıllardır, hatta on yıllardır düşünmediğiniz şeyleri hatırlamanıza yardımcı olmaktır. Ayrıca bu teknikler sadece uzun süreli hafızanızı güçlendirmenin ötesine geçmektedir. Aynı zamanda çalışan ve kısa süreli belleğinizi geliştirmenize yardımcı olmaktadır. En iyi ezberleme tekniklerini sizinle paylaşıyoruz

1. Kısaltmalar ve akrostişler

Hatırlatıcı bir araç olarak kısaltmalara ve akrostişlere zaten aşina olabilirsiniz. Bu yöntem, her kelimenin ilk harfini alıp bir araya getirerek yeni bir kelime veya kelime grubu oluşturmanızı gerektirmektedir.

Örneğin , güneş sistemimizdeki gezegenlerin adlarını hatırlamak için şu akrostiş anımsatıcıyı kullanabilirsiniz: Türkçe derslerinden aşina olduğumuz “anası mezar dikecekmiş” örneğindeki gibi.

2. Müzik anımsatıcıları

Bazı zamanlar favori şarkımızdaki tüm kelimeleri biliyoruz. Ama ondan bir saat önce marketten ne alınması istendiğini hatırlamayabiliyoruz. Neden? Çünkü akılda kalıcı bir şarkıyı hatırlamak , daha yolun yarısındayken size bağırılan bir alışveriş listesi gibi uzun bir anlamsız kelime veya harf dizisini hatırlamaktan daha kolaydır.

Bir dahaki sefere bir şeyi hatırlamanız gerektiğinde, bu bilgiyi zaten aşina olduğunuz bir melodiyle eşleştirmeyi deneyin. Ve eğer elementlerin periyodik tablosunu ezberlemek için yardıma ihtiyacınız olursa, periyodik tablo şarkısından başka bir yere bakmayın.

3. Kafiyeli anımsatıcılar 

Bilgiyi korumanıza yardımcı olmak için her satırı bir tekerleme ile uydurabilirsiniz. Ne yazık ki zeki tekerlemeler sizi zorlayabilir. Bu durumda bırakın ChatGPT gibi yapay zeka destekli araçlar sizin için ağır işleri yapsın.

En İyi Ezberleme Tekniği

4. Parçalama Tekniği

Hiç bir telefon numarasını sayıları gruplandırarak yüksek sesle tekrarladığınız oldu mu? Örneğin, “altı, dört, yedi, üçlü beş, on bir, yirmi bir” (“6-4-7-5-5-5-1-1-2-1” yerine). Bu parçalama tekniğidir. Uzun sayı dizileri gibi bireysel bilgi parçalarını daha büyük, daha akılda kalıcı gruplar halinde gruplandırmayı içeren başka bir anımsatıcı yoludur.

Parçalama tekniği yalnızca sayıların ezberlenmesine yardımcı olmakla sınırlı değildir. Parçalamanın bir başka pratik uygulaması, alışveriş listenizdeki ürünleri koridora göre gruplandırmak olacaktır. Ya da yeni bir dil öğreniyorsanız, yeni kelimeleri kategoriye göre gruplandırılır.

6. Yazma Tekniği

Notlarınızı yazarken daha hızlı ve daha kolay olabilirken, özellikle çok fazla bilgi almanız gerekiyorsa, işleri eski usul şekilde yapmanın avantajları vardır (örn., kalemle kağıt almak).

2014 yılında yapılan bir çalışmada , araştırmacılar Pam A. Mueller ve Daniel M. Oppenheimer, öğrencilerin bir dizüstü bilgisayar yerine elle not almalarının öğrenme ve akılda tutma üzerindeki etkilerini incelediler. Üretken not alma açısından (örneğin, “özetleme, başka kelimelerle ifade etme, kavram haritası çıkarma”), elle not alan öğrenciler, bir dizüstü bilgisayarda not alan öğrencilere kıyasla materyali daha iyi akılda tutmuştur ve anlamıştır.

 

Daha fazlası için tıklayınız.
Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu