Özel HaberlerGündemYaşam

Eski Bayramlar Balıkesirlilere Ne Hatırlatıyor?

Balıkesir halkı arasında sıkça duyulan bir serzeniş var: "Nerede o eski bayramlar?" Bu serzeniş, geçmişte yaşanan ve özlenen bayramların hatıralarına duyulan derin bir özlemi ifade ediyor.

Eski Bayramlar Balıkesirlilere Ne Hatırlatıyor?

Balıkesir halkı arasında sıkça duyulan bir serzeniş var: “Nerede o eski bayramlar?” Bu serzeniş, geçmişte yaşanan ve özlenen bayramların hatıralarına duyulan derin bir özlemi ifade ediyor. Balıkesir’in sokaklarında dolaşırken, Balıkesirliler eski bayramları, o samimi ve coşkulu günleri özlemle anlatıyor.

O günlerde bayramlar, sadece yoğun iş temposuna bir mola değil, aynı zamanda aile birliğini, komşuluk ilişkilerini güçlendiren, dolu dolu yaşanan özel zamanlardı. Balıkesir halkının yüreklerinde yer eden eski bayram anıları, zaman zaman gözlerindeki yaşla anlatılan özel anılara dönüşüyor. Bu hatıralar, sadece geçmişin yansımaları değil, aynı zamanda kaybolan bir kültürel mirasın özlemini de yansıtıyor.

“Sıcaklığı ve samimiyeti dün gibi hatırlıyorum”

Eski Bayramları değerlendiren lise öğrencisi Mehtap G: “..Eski bayramlarda herkesin bir arada olduğu geniş sofralar olur. Annemle ben ramazan bayramı gelmeden sarma ve baklava yapardık. Ailemizin tüm üyeleri bize gelirdi. Sabah erken saatlerde babam namaza gider. Sonrasında aile büyüklerimizin ellerini öper bayramlaşırdık ve arkasından toplu bir şekilde kahvaltı yapardık. O kahvaltı masasındaki olan muhabbeti, samimiyeti ve sıcaklığı hala dün gibi hatırlıyorum. Artık bayramda bir araya gelemiyoruz herkes tatile bir yerlere gidiyor sadece telefonla bayram kutluyoruz.” dedi.

Eski Bayramlar Balıkesirlilere Ne Hatırlatıyor?
Mehtap G.

“Bayram gelsin diye saatleri sayıyordum”

Halil Başaran ise “..Küçükken heyecanla bayramın gelmesini beklerdik. Bayram gelsin ki bize bayramlık kıyafetler alınsın. Şehir merkezine gidip alışveriş yapmak bizim için çok lüks bir şeydi. Yeni kıyafetlerin kokusunu temizliğini, parlaklığını asla unutmuyorum. O kadar mutlu olmuştum ki! Saatleri sayıyordum artık bayram gelsin de yeni kıyafetlerimi giyip köyümüze gelenlere sergiliyeyim diye.” ifadelerini kullandı.

Eski Bayramlar Balıkesirlilere Ne Hatırlatıyor?
Halil Başaran

“Artık çocuklar şeker değil para istiyor”

Sitemde bulunan Ali Osman Özkan: “..Şimdiki bayramlar bayram değil ki! Eskiden bayram günü namazdan çıkınca alırdık heybemizi omzumuza şeker toplamak için komşu komşu gezerdik. Bakın çikolata demiyorum! O zamanlarda nerede çikolata? Para da olmazdı o zaman sadece şeker. Ama çocukluk aklı işte Para bulmuş kadar sevinirdik. Benim en sevdiğim şeker çilekli olan şekerlerdi. Bilirsiniz sert olur pembe pembe. Bazen o şekerlerden görüyorum marketlerde çok duygulanıyorum. Şimdi o şekerleri çocuklara veriyoruz, burun kıvırıyorlar. Artık çocuklar şeker, çikolata değil para istiyor.” dedi.

Eski Bayramlar Balıkesirlilere Ne Hatırlatıyor?
Ali Osman Özkan

“Köy oyunlarının ruhu”

Geleneksel Bayram eğlencelerine değinen Ali Okyay ise “Bayram günü annem döktürürdü. Sarmalar dolmalar baklavalar yemeğimizi yiyip köy alanına oyun oynamaya çıkardık. Köyümüz bayramda kalabalık olurdu. Biz de bayram ziyaretine gelen çocuklarla toplanır; Bizim oralara özgü topaç, helap, körebe, saklambaç, kazık ve met gibi oyunlar oyardık. Şimdiki gençler bilmez” dedi.

Eski Bayramlar Balıkesirlilere Ne Hatırlatıyor?
Ali Okyay

Haber: Buse Tuncay

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu