Gündem

Eski Plakalar Değişecek Mi?

Plakalarda karekod dönemi başladı. Peki eski plakalar değişecek mi?

Eski Plakalar Değişecek Mi?

Yeni bir düzenleme ile birlikte, 1 Ocak 2024 itibariyle araç plakalarında karekod dönemi başladı. Bu düzenlemeyle birlikte merak edilen soruların başında ise eski plakaların değişip değişmeyeceği sorusu geliyor.

Araç sahipleri için plakalar, trafiğe çıkabilmek adına hayati bir öneme sahiptir. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren tescil ettirilen tüm araçlarda karekodlu plaka zorunluluğu getirildi. Yani yeni bir araç alındığında, alım satım durumlarında veya kayıp plaka gibi durumlarda artık karekodlu plakalar kullanılacak.

MEVCUT PLAKALAR DEĞİŞECEK Mİ?

Karekodlu plakalar, noterden basım belgesi olan yerler ile Şoförler Odaları tarafından verilmekte. Bu karekod, plakadaki il kodu ile harflerin arasında yer alacak. 15×15 mm ebadında olan karekod ile birlikte, plakalara 12 haneli bir seri numarası işlenecek. Bu düzenleme sayesinde araçlarla ilgili bilgilere daha hızlı erişim sağlanabilecek.

Ancak mevcut plakalarını değiştirmek zorunda olan bir zorunluluk bulunmamakta. Düzenleme sadece yeni plakalar için geçerli.

Eski Plakalar Değişecek Mi?

APP PLAKA NEDİR, KULLANIMI YASAK MI?

Bu yeni düzenlemeyle birlikte sahte ve modifiye edilmiş plakaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Özellikle APP plakaları olarak bilinen modifiye plakaların yasak olduğu, ayrıca bu plakaların TÜVTÜRK muayenelerinden geçemediği unutulmamalıdır.

PLAKA CEZALARI NE KADAR?

2024 itibariyle “plakanın okunurluğunu engelleyecek değişiklikler” yapmanın cezası 2 bin 647 TL, “Sahte plaka kullanma cezası” ise 32 bin 170 TL olarak belirlendi.

Eski Plakalar Değişecek Mi?

 

 

Haber Merkezi

Deniz Salyangozu İhracatı Hamsiyi Solladı!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu