GündemÖzel Haberler

‘ETİ SENİN KEMİĞİ BENİM’

Çıraklıktan ustalığa yükselişin ve emeğin giderek büyüdüğü Sanayi’de, Esnaflığı dinledik.

 

Yıllarını araç bakımlarına tadilat ve tamirata ayıran, yedek parça satışlarıyla müşterilerin isteğine cevap olan Sanayi Esnafı arasında bugünkü durağımız Cem Elektronik.

 

Çırak bulmanın hayli zor olduğu günümüzde ‘iş başa düştü’ diyen Ustalar Sanayi’de ustalıklarını konuşturuyor. 

 

 

ÇIRAK SIKINTISI ÇOK

Bu hafta “Söz Sanayinin” köşemizde Cem Elektronik’e konuk olduk. Mesleği hakkında ve yaşadıkları sıkıntılar hakkında konuştuk. En büyük sıkıntılarının çırak yetiştirememek olduğunu söyleyen Cem Elektronik sahibi Cem Kökçü, ”Ailelerin “Eti senin kemiği benim” dediği yıllar geride kaldı. Sanayinin yolunu unutan çocuklar nedeniyle sanayide çırak sıkıntısı büyük bir sorun haline geldi” dedi.

 

“Kaliteli hizmet sunuyoruz”

Yeni Sanayi Sitesi Cumhuriyet Caddesi’nde Cem Elektronik sahibi Cem Kökçü, “ Oto radyo, CD, Ses ve multimedya sistemleri üzerine hizmet veriyoruz. 17 yıldır iş yeri sahibiyim.  İşlerimiz iyi. Oto radyo teyp gibi ses ve görüntü sistemleri üzerine satış montaj ve tamirini yapıyoruz. Çekirdekten yetişme bir ustayım. Güvenilir bir şekilde titiz işçilik yapıyoruz. Araç sahiplerine ekonomik koşullarda kaliteli hizmet sunuyoruz” dedi.

 

“Eti senin kemiği benim”

Çırak sıkıntılarının artık büyük bir sorun haline geldiğini söyleyen Kökçü, “Çırak sıkıntımız büyük. Nereye kadar gider onu da bilmiyoruz. Burada 3 kişiyiz ama yetmiyor. Yeterli olmuyor ama çalıştıracak insan yok. Eskiden aileler çocuklarını küçük yaşta bir meslek sahibi olsun diye herhangi bir meslek gruplarına çırak olarak verirlerdi. Ama artık durum değişti.  Sanayi deyince akla ustalık gelirdi.  Ben bile sanayide usta olma hayalleri kurardım.  Şimdi durum çok farklı. Çocuklar sanayinin yolunu bile bilmiyor. Aileler de önemli bu konuda. Bizim zamanımızda ailelerimizin “Eti senin kemiği benim” dediği yıllar geride kaldı. Çırak yetişmediği için de usta sayısı da giderek azalıyor” dedi.

 

“Teknoloji çok hızlı ilerliyor”

Araç sahiplerine mesleği ile ilgili tavsiyelerde bulunan Cem Elektronik sahibi Cem Kökçü, “Araç sahipleri yenilikleri takip etsinler. Biz mesleğimizde artık multimedya sistemine döndük. Artık her gün bir yenilik oluyor. Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Son zamanlarda geri görüş kamerasına ilgi arttı. Zaten araç sahipleri de daha iyisini istiyor. Biz de burada satış, montaj ve tamiratını da yapıyoruz. İsteğe ve talebe göre hangisinden isterse ona göre hizmet veriyoruz” dedi.

 

Yoldaş Kocaer

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu