GündemBalıkesir Merhaba Blog YazılarıTariflerTürkiye Gündemi

Ev Baklavasının Püf Noktaları

Ev baklavasının püf noktaları. Ramazan ayının bitmesine son bir hafta kaldı. Ramazan Bayramı’ da  kapıda. Tabi bayramların vazgeçilmezi baklavalarda yapılmaya başladı. Sizin için ev baklavasının püf noktalarını ve yapılışını öğrendik.

Ev baklavasının püf noktaları. Balıkesir’in Susurluk İlçesi Göbel Mahallesi’nde 3 yıldır bunu meslek olarak yapan Yasemin Çıra’dan ev baklavasının püf noktalarını öğrendik. Çıra” Ninemizden ,annemizden gördüğümüz geleneksel baklavayı hala yaşatıyoruz.” dedi.

Yasemin Çıra’ya geleneksel baklavanın nasıl olduğunu sorduk. Çıra, ” Geleneksel baklavanın hamurlarının tek tek açılması gerekir. Açılan hamur o kadar ince olmalı ki hamuru gazetenin üzerine koyduğunda rahat bir şekilde okunması gerekir.” dedi. Çıra ,” Biz baklavayı en az 35 en fazla 40 kat olacak şekilde yapıyoruz. Geleneksel baklavada da bu var. Her kata ceviz koyarak ilerliyoruz.” dedi.

Yasemin Çıra geleneksel Türk baklavasının tarifini verdi.

Ev baklavasının hamur tarifi:
  • 2 yumurta
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 1 bardak yoğurt
  • Yarım limon ya da 1 kaşık sirke
  • 1 kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • Kulak memesi kıvamına gelene kadar un

Hamurun dinlenmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Çıra ” Hamurun 2-3 saat dinlemesi lazım. Özellikle hamurun rahat açılması için bu çok önemli. ” dedi.

Ev baklavasının pişirilmesi:

Çıra, ”Baklava 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar kalacak. Daha sonra 120 dereceye çekilerek 1 saat boyunca ağır ağır pişirilecek.” dedi. Pişen baklava için tere yağın önemli olduğunu vurguladı. Çıra, ” Toplam 750 gram yağ kullanılması gerek. Özellikle tere yağın fazla olması daha güzel tat verir. 500 gram tere yağ bununla beraber 250 gram normal yağ kullanılmalı.” dedi.

Ev baklavasının şerbet tarifi:
  • 7 bardak şeker
  • 6.5 su bardak su
 Baklavanın Kıtır ya da Yumuşak Olması İçin

Baklavayı bazıları kıtır bazılarıysa yumuşak daha çok seviyor. Kişinin damak tadına göre baklavada bu tadı nasıl elde edebileceğimizi sorduk.

Baklavanın Çıtır Olması İçin

Sıcak baklavaya sıcak şerbet dökülürse daha çıtır olur.

Baklavanın Yumuşak Olması İçin

Baklava haşlandıktan sonra üzerinin kapatılması ve bir bezle örtülmesi baklavayı daha yumuşak yapar.

 

Haber : Elif Şahin

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu