Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Evde Seramik Yapımı Aşamaları

Seramiğe ilgi duyanlar arasında hem yeni bir hobi edinmek isteyenler hem de kendi işini kurmak isteyenler bulunuyor. Bu yazımız seramiğe ilgi duyanlar ve seramiğe yeni başlayanlar için. İşte Evde Seramik Yapımı Aşamaları…

 

Evde Seramik Yapımı Aşamaları

 

Seramik ve Seramik Sanatı Tarihi

Çoğunlukla kil, toprak elementleri, tozlar ve su karıştırılarak elde edilmektedir. Ayrıca yüksek sıcaklıktaki bir fırında pişirilerek son halini alır. Isıtma yoluyla parçacıkların birleşmesini sağlayan işleme sinterleme adı verilmektedir. Seramik yapımında karıştırılan elementlerin birleşim yaşaması ve sinterlenmesi esastır.

Seramik, pişirilerek kullanılan bir malzeme olduğu için ateşin bulunması ile keşfedilmiştir. MÖ 6000 yıllarında ilk seramik örneklerinin yapıldığı düşünülmektedir. İlk çağlarda seramikten su taşımak ve suyu korumak için faydalanıldığı bilinmektedir. Anadolu, seramiğin anavatanı olarak kabul ediliyor. Özellikle Çatalhöyük, Beyce Sulta ve Demirci Höyük gibi bölgelerde yeni taş döneminden kalan seramik örneklerine ulaşılmıştır.

 

Seramik Nasıl Yapılmaktadır?

Seramikte hammadde olarak çamur kullanılmaktadır. Kullanılan bu çamur doğadan elde edilen kil, kaolen, kuvars ve feldspat maddelerinin belirli oranlarda karıştırılmasından oluşmaktadır. Su ile hamur haline getirilen elementler daha sonra preslenmektedir. Ardından 1100 derecenin üzerindeki yüksek sıcaklıkta fırına verilmektedir. Seramik fırından çıktıktan sonra sırlama denilen işlem gerçekleşmektedir. Ayrıca renk verme de yine bu son evrede yapılmaktadır. Daha sonra ürün kurumaya bırakılmaktadır. Tüm bu aşamalardan sonra ise seramik yapımı tamamlanmış olur. Seramik yapımına yakından bakabilmek için isterseniz gelin yapım aşamalarını adım adım takip edelim!

 

Seramik Nasıl Yapılmaktadır?

 

Seramik Yapım Aşamaları
  1. Yoğurma

    Seramik yapımının ilk aşaması hamur elde etmektir. Hamuru ister hazır olarak poşetlerde satılan killerden isterseniz de seramik hamuru olarak vakumlu poşetlerde satılan ürünlerden elde edebilirsiniz. Seramik hamurunda homojen bir karışım elde edilmesi son derece önemlidir. Zira eğer hamurun içerisinde hava kabarcıkları kaldıysa pişirme sırasında çatlamalar olur ve bu da ürününüze zarar verir. Yoğurma yani hamur elde etme işlemi bittikten sonra ikinci aşamaya yani şekil verme aşamasına geçebilirsiniz.

  2.  Şekil Verme

    Seramik yapımının en keyifli ancak bir o kadar da zor aşamalarından olan şekillendirme aşamasında kullanılan birkaç teknik yöntem var. Bunlar; fitil, şerit, çubuk, plaka, torna, çimdikleme, elle sıvama, döküm gibi yöntemler. Çimdikleme tekniği, hamuru herhangi bir alet kullanmaksızın sadece ellerinizle şekillendirmeniz esasına dayanıyor. Bu tekniğin en güzel tarafı tamamen özgün olduğu doğal bir ürün ortaya koyabilmektir. Bir başka şekillendirme yöntemi olan plaka tekniğidir.

    Çamurun bir silindir veya merdane ile açılması ve daha sonra form verilmesi olarak bilinmektedir. Özellikle seramikte başlangıç seviyesinin üstünde olanların tercih ettiği bir şekillendirme yöntemi olan tornada şekillendirme; ayakla çevrilen ya da elektrikle çalışan tornada yapılan şekillendirme. Torna yöntemi ile şekillendirme için öncelikle bir miktar hamur alınır ve bu hamur tornanın dönmesiyle birlikte elle kontrolü sağlanarak şekil alır. Torna yöntemi özellikle yuvarlak formlu ürünlerin daha hızlı bir şekilde üretilmesi için icat edilmiştir. Günümüzde seri üretim için çoğunlukla elektrikli tornalar tercih edilmektedir. Eğer başlangıç seviyesinde iseniz şekillendirmede işinize yarayacak bir yöntem ise döküm yöntemi. Döküm tekniğinde sıvı çamur alçı kalıplarına dökülür ve ürün tamamen alçının formunu almaktadır.

    Şekillendirme aşamasından sonra ürünü kurumaya bırakmanız ve deri sertliğine gelmesini beklemeniz gerekmektedir. Unutmayın ürün bu aşamada oldukça hassas ve kırılgan durumdadır. Eğer bu aşamada ürüne sertçe dokunursanız dağıldığını görebilirsiniz. Yeterince bekledikten ve ürün deri sertliğini aldıktan sonra üçüncü aşamaya yani fırınlama aşamasına geçebilirsiniz.

    Seramik Yapım Aşamaları

  3. Fırınlama

    Seramik yapımındaki fırınlama aşaması aklınıza evde kullanılan fırınları getirmesin. Bu işlem için özel olarak tasarlanan ve maliyetleri de epey yüksek olan seramik fırınları bulunmaktadır. Bu fırınlar 1100 derecenin üstündeki sıcaklıkta pişirme yapabilmektedir. Seramik yapımındaki bu üçüncü aşama toplamda 2 kere yinelenmektedir. Öncelikle ilk fırınlama işlemi yapılmaktadır. Her fırınlama 24 saat sürmektedir. İlk fırınlama işleminden sonra dördüncü aşama olan sırlama yapılmaktadır. Ayrıca düzeltmek istenen yerler varsa rötuşlar yapılmaktadır. Ardından ürün tekrar fırına verilmektedir. Ürünün ikinci kez fırınlanması işlemi de yine 24 saatte gerçekleşir ve bu aşamadan sonra da ikinci kez sırlama yapılmaktadır.

  4. Sırlama

    Tıpkı fırınlama aşaması gibi iki kere gerçekleştirilen bir aşama olan sırlama, seramik yapımındaki önemli aşamalardan birini oluşturmaktadır. Sırlama tamamlandıktan sonra ürünün su geçirmez bir yapıya sahip olmasını sağlarsınız. Bu aşamadan sonra birçok insan için en keyifli aşama olan renk verme aşamasına geçilmektedir.

  5. Renk Verme

    Seramiklerin pişmiş halleri sırlanarak renk verilmeye hazır durumdadır. En keyifli aşamalardan biri olan renk verme aşamasında tamamen yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. Ürünü ister tek renk boyayabilirsiniz ister birden fazla renk kullanabilirsiniz. isterseniz de birkaç rengi karıştırabilirsiniz. Renklendirme aşamasında ayrıca çizimler ya da yazı, rakam gibi eklemeler de yapabilirsiniz. Bu aşama tamamen sizin yaratıcı dünyanız ve el becerinizle alakalı bir aşama. Sır fırınlamasından da ardından seramik ürünleriniz hazır demektir.

 

Seramikten neler yapılabilir?

Bununla pek çok farklı ürün elde etmek mümkündür. Yapabileceğiniz eşyalardan bazıları şunlar:

  • Tabak, kâse, bardak, fincan, sunum standı gibi sofra ürünleri yapmak mümkün.
  • Kolye, küpe, bileklik gibi takılar
  • Anahtarlık gibi aksesuarlar
  • Duvar süsü, çerçeve, küllük, vazo, saksı, buhurdanlık, mumluk, takı tabağı, gibi dekoratif ürünler

gibi aklınıza gelebilecek daha birçok şeyi seramikten yapmak mümkündür.

 

Seramikten Neler Yapılabilir?

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu