Köşe Yazıları

EYT’DE SON GELİŞME

EYT’DE SON GELİŞME

 

Bir önceki yazımızda EYT ile ilgili birkaç maddeden oluşan püf noktaları sizlerle paylaştık. Geçtiğimiz bir hafta da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının TBMM’de yapacağı konuşmayı dört gözle bekledik ama Sayın Bakan Ser verip sır vermedi. Bizim bu süreçte yorumumuz EYT’nin Bütçe görüşmelerinden sonra Aralık sonu itibariyle TBMM’ye sunulacağıdır. Burada en çok merak edilen yeni bir yaş şartı gelecek mi ? Yine bizim bu konuda ki  yorumumuz aynı. Nedir görüşümüz Hükümet ya 1999 öncesi ya da 2002 yılı öncesi sigortalılar için yaş şartını uygulamayacağıdır.

 

Yaş şartını bu tarihlerden sonra ilk defa sigortalı olanlar için yeniden revize edeceğidir. Bu sigortalılar içinde yaş şartı lehe yapılacağını düşünmekteyiz. Sosyal Güvenlik Kurumu bu yükü kaldırır mı? Şeklinde yorumları şimdiden duyar gibiyiz. Ancak değerli okurlar kısa vadede yük gibi görünse de uzun vadede Sosyal Güvenlik Kurumunu rahatlatacak bir husus olacağı aşikardır. Her zaman dediğimiz gibi EYT kayıt dışı istihdamı artıran bir sistemdir. Bizim Hükümete önerimiz Kademeli Aylık Bağlanma Oranını hayata geçirildiği takdirde yani kişi ne kadar uzun süre sigortalı olarak ve prim ödeme güm sayısı fazla olursa maaşı da o kadar yüksek olmalı, sistemi ile sürdürülebilir bir Sosyal Güvenlik Politikalarımız olur.

 

Gelelim Geçen hafta ki yazımız ile bizlere sormuş olduğunuz soruları cevaplamaya, Değerli okurlarımız  sigortalılıktan  önce  askerli yapmış iseniz Askerlik borçlanması yaptığınız takdirde ilk işe girdiğiniz tarihten itibaren borçlanma süresi kadar işe giriş tarihiniz geriye çekilir. Askerliği sonra yaptıysanız sadece gün sayısı olarak ilave edilir. Staj ve Çıraklık başlangıcı İlk işe giriş tarihiniz olarak sayılmaz. Gerek Askerlik gerekse doğum borçlanmalarınızı Aralık sonuna kadar yapmanızda fayda vardır. Zira Asgari ücrete önümüzdeki yıl yapılacak olan zam  artışından etkilenmemiş olursunuz.  Borçlanmalarınızı Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmeden E-Devlet üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz.

 

Umarım bu kısa yazımız faydalı olmuştur. Bir Sonra ki yazımıza da  buluşana kadar Sağlıcakla Kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu