Köşe Yazıları

Fidanlarda Ağaçlarda Ve Üzüm Bağlarında Kış Bakımı

Merhaba değerli okurlar. Hava soğudu, toprak soğudu. Yetiştiricilik sezonu bitti.

Yaprak dökenler dökecek, dökmeyenler dökmeyecek. Sezonda yapacağını yapmış olan bitkinize, sonraki sezona hazırlık olarak “kış bakımı” yapmanız gereklidir. Haydaaa! Bu da nereden çıktı şimdi? Bütün yaz bakım yaptık, para harcadık ya yine mi harcayacağız? Hem de hasadı yapmış, iş bitmişken! EVET o katkılarınızla güç alarak sizin için bütün yaz çabaladı, meyve verdi, siz de son bir destek yaparak onu sonraki sezon için hazırlayacak, bu seneki son görevinizi yapacaksınız.

Sonraki sezonda bitkinizde verim düşüklüğü yaşamak istiyorsanız ve sezon içinde mantari veya bakteriyel kaynaklı hastalıkların çözümünde sorun yaşamayı göze alıyorsanız kış bakımını yapmayabilirsiniz. Hem masrafa da girmemiş olursunuz!

Yaprak, sürgün ve meyve veren bitki sezondan yorgun olarak çıkmakta, bir sonraki sezon patlayacak olan tomurcuklar ise bu yorgunluktan kaynaklı olarak kış şartlarını yeteri kadar güçlü geçirememekte ve kış şartlarından zarar görmektedirler. Kış bakımı adı verdiğimiz uygulamalar 3 adet.

İlk uygulama yapraklara püskürtme şeklinde ve bitki yapraklarını dökmeden önce yapılacak. Neden mi: Bu uygulamada verilmesi gereken besini bitki yaprakları vasıtasıyla alacak. Uygulamada içeriğinde yazan dozuna uygun olarak; Bakır, Bor, Çinko, Mangan, Molibden veya sadece Bor, Çinko olan bir gübre kullanmalısınız. Bu uygulama gözlerin kışı daha rahat şartlarda atlatabilmesini ve yeni sezona daha kuvvetli girmesini sağlayacak.

İkinci uygulama toprağın organik maddesini artırmanız için yapılacak olan uygulama. Bu amaçla çeşitli organik madde kaynakları kullanabilirsiniz. Hayvan gübresi, yabancı ot tohumu ve kurt barındırmasından dolayı temiz ve masum değil, ayrıca yaş-kuru-beklemiş-yanmış gibi kafa karıştırıcı ayrımları var. Ben her zamanki gibi kaliteli bir Leonardit kullanmanızı öneriyorum. Leonardit, yabancı ot tohumu ve kurt barındırmaz yani temiz ve masumdur. Hayvan gübresini bazen parayla satın alırsınız bazen de bedavaya bulursunuz. Ama Leonardit her zaman paralıdır. Her şeyde olduğu gibi burada da mevzu bahis para ve eğer kullanacağınız Leonardit kalitelisiyse fiyat performans ürünü dediğimiz ürünler gibi verdiğiniz paraya değecek olumlu sonuçlar alacaksınız. Toprağı besleyecek, kış yağışlarının toprakta daha randımanlı yayılmasını sağlayacak, yağış sularını kendi bünyesinde tutarak süzülüp kaybolmasını engelleyecek, kök gelişimini ve uzamasını artıracaktır.

Üçüncü ve son uygulama ise Bordo bulamacı uygulaması. Bildiğiniz gibi göz taşı ve kirecin karıştırılması ile hazırlanan Bordo bulamacını, yeni sezonda karşınıza çıkacak olan mantari ve bakteriyel hastalıklara karşı ön koruma olarak kış döneminde uygulamanız gerek. Piyasada Hazır Bordo bulamacı adıyla, Kireç ve Bakır Sülfat ile hazırlanmış toz ürünler ile Bakır ve zenginleştirilmiş Kükürt içeriği olan sıvı ürünler mevcut.

Bunları şu kadar suya şu kadar şeklinde sulandırarak kullanabilirsiniz. Bordo bulamacında uygulama zamanına göre değişen yüzdelik dozları tutturmanız ve uygulama yaptığınız yüzeyi düzgün şekilde kaplayıp kaplamaması önemli. Mesela kış mücadelesinde uygulamanız gereken Bordo bulamacı yüzde 3 ten az olmamalıdır. Erken ilk bahar ayları dediğimiz şubat-mart aylarında ise yüzde1-1,5’luk oran kullanmalısınız. Ne yazık ki bahsettiğim oran malzemenin içindeki Bakır oranına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yani bu şu demek her üründe 100 litre suya 3 koyunca yüzde 3 olmuyor.

Doğru ayrıntılarda gizlidir ve küçük gibi görülen ayrıntılar işi doğru yapmanızı sağlar. Doğru başlayın, doğruya para verin. Yanlışı düzeltmek içim daha fazla para ve zaman harcamayın.

mustafa1ol@gmail.com adresine taleplerinizi ve sorularınızı bekliyorum. Kalın sağlıcakla.

Doğru Başlamak, Yanlışı Düzeltmekten Her Zaman Daha Ucuzdur

Mustafa Birol

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu