Köşe Yazıları

Küçük Prens Ve Arkadaşları

Antoine de Saint-Exupéry’in dünya çapında en çok çevrilen sembolik öğelerle yetişkinlere de hitap eden kitabı Küçük Prens’i okumayanınız yoktur.

Küçük Prens Ve Arkadaşları

(Zeynep, 5 yaş, Tiyatro Daveti)

 Küçük Prens romanını diğer romanlardan ayıran en önemli özellik yazarın kişiliğidir. Leon Wert’ e atfettiği  önsözde belirttiği “büyüklerin içinde gizlenmiş çocukluk” kitabın hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik yazılmasıyla da diğer kitaplardan ayrılır.

Asıl mesleği pilotluk olan yazar Saint-Exupery, 1900 yılında Fransa’da doğmuştur. 2. Dünya Savaşı sırasında keşif için gittiği Kosta Rika’dan havalanmış ve daha sonra kendisinden haber alınamamıştır. Yazarın hayatı da aynı kaleme aldığı kitabı gibi esrarengiz olmuştur.

Kitabı okurken pilot artık protagonist olarak sahnededir. Kitabın baş karakteri olan pilot altı yaşından beri resimler çizer, büyükler tarafından beğenilmez ve pilotluğa yönlendirilir. Küçük prens, pilotun 6 yaşındaki halidir. Kendine ait bir gezegende biricik çiçeği gül ile konuştuktan sonra bir yolculuğa çıkar. Yolculuğa çıktığı yer diğer gezegenlerdir. Her gezegende bir yetişkinle karşılaşır. Süssüz ve görkemli tahtında oturan Kral 325. astroid, diğer insanların hepsinin ona hayran olduğunu zanneden Kendini Beğenmiş Bir Adam 326. astroid, içki içen ve içki içtiği için utanan, utandığı için tekrar içen Sarhoş 327. astroid, ciddi ve zengin bir adam olduğunu düşünen, yıldızların kendisine ait olduğunu zanneden İş Adamı 328. Astroid, yönetmeliğe göre lambayı yakıp söndüren  Sokak Feneri ve Bekçisi 329. astroid, yetişkinlerin gördüğü yerleri kocaman kitaplarına yazan yaşlı Coğrafyacı 330. Astroid, Küçük Prens ile dost olmak isteyen ona evcilleştirilmeyi öğreten Tilki, dünyada karşılaştığı ilk canlı olan ve Küçük Prens’in iç sesini sembolize eden Yılan grup üyeleri olarak kitapta karşımıza çıkar.

Yukarıda belirtilen her üyenin ve gezegenin Küçük Prens için bir öğreticiliği vardır. Kitabı okurken çocukların dünyası, yetişkinlerin dünyası, faydacılık yaklaşımı ve sorumluluk-emek-sevgi üçgeni perspektiflerinde masalsı anlatımların içinde yoğruluyorsunuz.  Kitap hepimizin dünyada yaşarken “büyük anlamlar yüklediği” maddi olandan daha çok  sevgi, emek ve bağlılığın tek gerçek olduğunu bizlere hatırlatıyor.

Kitap bu kadar iddialı bir kitapken kitabı sahneye uyarlamak oldukça cesaret isteyen bir iş. Pedagog onaylı oyun Deniz Sanat Akademisi organizasyonunda Balıkesir Avlu Kültür Merkezi Ertuğrul Salon’da  bizlerle buluştu.

Oyuncular performanslarıyla üç yaşındaki kızım Ayşegül ve arkadaşı Ela’nın dikkatini bile oyunun sonuna kadar açık tuttu. Oyuncuların performanslarındaki coşku hitap ettikleri seyircilerin her birine ulaşabilmelerini sağladı. 45 dakika süren oyunu oyuncular Şamil KÜÇÜKTORUN, Ömer Faruk ZEYBEK, Umay AYDOĞMUŞ ve ERKİN DOĞAN eğlenceli dilleri, dansları ve coşkularıyla oynadılar. Salonda yeterli katılımın olmamasını organizasyonun yeterince duyurulmamış olmamasına ve hava şartlarına bağlamak istiyorum. Çünkü her gittiği şehirde kapalı gişe oynamış bir oyun !

Bizi oyuna davet eden kızlarımın arkadaşları iyi ki var ! Birlikte gittikleri ilk oyunun “Küçük Prens ve Arkadaşları” olması ayrıca mutluluk verici. Onlarla vakit geçirirken gözlerindeki saf mutluluğu ve birbirlerine olan bağlılığı görmek oyunu izlemek kadar şifalıydı ! Oyun sonrasında Zeynep’in arkadaşları için çizmiş olduğu resim oyunda ve kitapta vurgulanan sevgi ve bağlılığın emekle ancak oluştuğuna da birer örnek oldu benim için. Fırçan hiç kurumasın renklerin hep seninle olsun !

     “-Küçük Prens hoşça kal dedi

  • Hoşça git dedi Tilki. Vereceğim sır çok basit : insan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.

Küçük Prens unutmamak için tekrarladı :

-Gerçeğin mayası gözle görülmez

-Gülünü bunca önemli kılan , uğrunda harcadığın zamandır.

Küçük Prens unutmamak için tekrarladı:

-Uğrunda harcadığım zamandır.

-İnsanlar bu gerçeği unuttular, sen unutmamalısın. Evcilleştirdiğin şeyden sen sorumlusun. Gülünden sen sorumlusun.

Küçük Prens unutmamak için tekrarladı:

-Gülümden ben sorumluyum…”

Salıerı Kompleksi Ve Amadeus

Çisem Özkan

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu