GündemDünyadan HaberlerGörüntülü Haberlerİlçe Haberleri

Geçmiş’ten Geleceğe

21.Uluslararası Yağcıbedir Halı,Kültür ve Sanat Günleri başladı.Yarın sona erecek olan festival ilçede 5gün boyunca dolu dolu kültür ve sanata ev sahipliği yaptı.

Yerli ve yabancı grupların halkoyunları gösterildi.Gruplar gün boyu sunduğu halk oyunlarıyla birlikte beğeni topladı.Yapılan defilede 4 ilçe’nin kıyafet çeşitliliği ve motiflerdeki benzerlikler dikkat çekti. Sındırgı’ya has yöresel kıyafetler ve desenler köylü kadınlar tarafından tanıtıldı.Köylü kadınların geçmişi yaşattığı defilede ayrıntılı olarak kıyafetlerin her bir parçası tanıtıldı.Kültür ve Sanat Günleri adını taşıyan etkinlikler sırasında, Sındırgı Şehitleri de yad edildi.Al bayrağa işlenen şehit fotoğraflarının yer aldığı bayrak el üstüne taşındı.

4 İlçe’nin Kardeşliği

Sındırgı Belediye Başkanı Yavaş,”Kültür bir memleketin,medeniyetin geleceği.Bugün Sındırgı’da güzel bir başarı örneği var.4 ilçe yağcıbedir kültürünün neyi var neyi yok ortaya koyup bundan sonrada çıkan malzemeleri turizm rotası şeklinde değerlendirerek bir güzergahla birlikte inşallah benim ninemin çıktığı Akdağ yaylasına tekrar çıkarak bu işi tamamlamayı düşünüyoruz.Yani rotamız Simavın dibindeki Akdağ yaylası.”ifadelerini kullandı.

Birliğimiz Motiflerde Gizli

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş,”Defilemizde geçmişte harman yerinde giyilen kıyafetleden tutun özel ve rutin günlerde giyilen kıyafetlere kadar kültürel kıyafetlerdi.Batının emperyalizmin kıyafetleri değildi diyerek geçmiş kültürümüzün yaşatılmasının önemine dikkat çekti.Geçmişte kan davamızın olmadığını anlatan desenler,oyunlar,adap,yasımız herbiri aynı.Onun için düşmanlıkları yok etmek için bizler bugün buradayız.İlçemiz 24 evladını teröre şehit verdi. Çanakkale’de,Kurtuluş Savaşında verdi.Makbule Efe ile İbrahim Ethem Akıncı ile verdi.Onları yaşattık mı ve gelecek nesillerde bize ağladı mı işte o zaman bu memlekette ne 30 Ağustoslara ihtiyaç kalır, ne 15 Temmuz gibi hain girişimlere fırsat tanınır.Rabbim birliğimizi daim eylesin.Şehitlerimizin ruhu şad olsun.”şeklinde konuştu.

Yağcıbedir Yörükleri

Başkan Yavaş,”Bu vatan bize emanet kıymetini bilmek lazım.Bu memleket içib şehadeti göze alabilecek insanlar varsa bu vatanı kimze bölemez.Bu kültür ve sanatın devam etmesi adına Bergama,Dikili Bigadiç Sındırgı Yağcıbedir yörüklerinin Türkiyede yaşadığı 18 köy var.Bu 18 köyün bir kısmı orada bir kısmı burada. Bergama ile Sındırgı’nın Kardeş oldukları elbiselerindeki motiflerden de belli.”dedi.Haber&Foto: Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu