EğitimGündemİlçe HaberleriTeknoloji

Gençlerin Roket Merakı Bakın Ne Yaptı

Gençlerin Roket Merakı

Halit Kıvanç’ın uzay konusundaki röportajlarından ilham alan gençler füze kulübü kurdu. Gençler bu kulübü yaşattı. Erol Ünal yaşanan her gelişmeyi kitap haline getirdi.

Uzay Çalışmalarına Yer Verdi

Erol Ünal, Füze Kültür Kulübü’nü kitaplaştırdı. Ayrıca Ünal kitabını, Bandırma Füze Kulübü’nün 60 yıllık tanığı olarak yazdığını söyledi. Böylelikle kitabın adı Bandırma Füze Kulübü Gerçeği oldu.Ünal’da Bandırma Füze Kulübü’nün gerçek öyküsünü yazdı.

Erol Ünal Kimdir?

Erol Ünal’ın babası 6 Ana Jet Üssü Destek Grup Komutanı olarak Bandırmaya tayin oldu.Ayrıca Ünal, Bandırmada yerel Ufuk  ve Gürses Gazetesinde çalıştı. Milliyet gazetesinin Bandırma Muhabirliğini yaptı.

Füze ve Uzay Merakı Küçük Yaşlarda Başladı

Güngör Gezer Bandırma Füze Kulübü’nün öncesini şöyle anlattı; 1955’de Halit Kıvanç’ın uzay konusunda çıkan seri röportajları beni ve ortaokuldaki arkadaşlarımı füzeler, roketler üzerinde çalışmaya teşvik etti. Böylelikle 3 arkadaş havacılık çalışmalarına başladık. Ayrıca, dış̧arıdan kitap ve mecmualar getirttik. Dahası, bütün harçlığımızı bu çalışmalara sarf ediyorduk.

Mavzer Kurşunu Monte Etti

Bandırma’nın yukarı mahallesinde Ali Osman Caran’ın evinin bahçesindeki küçük kulübede bir füze yaptık. Ayrıca, Mavzer kurşununun üstüne monte ettiğimiz 30cm. Uzunluğundaki füze mavzerin ateşlemesiyle 50 metre irtifaya ulaşıp gözden kayboldu”dedi.Beraberinde ikinci denemede yakıt olarak benzin buharı ve oksijen kullandı.Dahası bu füze,  15 metre yükseğe çıktı.

Gençler, Bandırma Füze Kulübünü 1957’de kurdu.Bu öğrenciler,Bandırma Şehit Mehmet Günenç lisesinde okudu.

Bandırma Füze Kulübü

Bandırma Lisesi Feza Araştırma Kolunu  kurdu.Ardından Lisenin Matematik Öğretmeni Tahsin Çizenel ve Fizik Öğretmeni Selahattin Örgen de gençlere yardım etti. Ayrıca gençler liseyi bitirince 1960’da ‘Füze Kültür Kulübü’ olarak dernekleşti. Dahası 1964’de ‘Bandırma Havacılık Astronomi Roket Kulübü (BHARK)’ ve 1966’da ‘Havacılık ve Uzay Araştırma Derneği (HUZAD)’ ismini verdi. Ancak halk burayı hep‘Bandırma Füze Kulübü’ olarak tanıdı.

Gerçekten Esinlendi

Erol Ünal Bandırma Füze Kulübü’nün kurucularından ve son yıllara kadar derneğin başkanlığını yapan ancak 2021’de vefat eden Artuğ Sayıner’den aldığı ve ayrıca topladığı 79 adet gazete ve dergi kupüründen, o yıllardan kalma dokümanlardan faydalanarak Bandırma Füze Kulübü’nün gerçeklerini yazan bir kitap hazırladı. Bandırma Füze Kulübü’nün bütün gelişimi bu kitapta yer alıyor. Kitap sadece kitabı yayınlayan https://cinius.shop/product/bandirma-fuze-kulubu-gercegi/ internet sitesinde satılıyor.

Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu