GündemKöşe Yazıları

Genital Siğillerde Doğru ve Yanlışlar-II “Rahim ağzı kanseri aşısı: Diğer adıyla HPV aşıları”

Değerli okuyucularımız,
İki hafta önceki köşe yazımda sizlere “HPV” olarak adlandırılan “insan papilloma virüsünün” neden olduğu genital siğillerden bahsetmiştim. İsteyen okuyucularım konuyu hatırlamak için gazetemizin internet sitesinden “Genital siğillerde doğrular ve yanlışlar” başlıklı yazımı (https://gazetemerhaba.com/genital-sigillerde-dogru-ve-yanlislar/) tekrar okuyabilirler. Bu konunun devamı niteliğini taşıyan HPV aşılarından bugünkü yazımda söz edeceğim.
Genital siğillerin nedeni HPV virüsüdür. HPV virüsleri çok yaygın görülür ve bulaştırıcılıkları oldukça fazladır. HPV virüsünün yüzlerce tipi bulunmaktadır. HPV’ nin bazı tipleri sadece genital siğile neden olmakla kalmaz, yıllar sonra rahim ağzı, vajina, vulva, penis ve makat kanserlerine neden olabilmektedir. İşte bu kanserlerin en önemli nedeni olarak iki HPV tipi sorumludur: HPV 16 ve HPV 18.
Bu HPV tiplerinden korunmak için HPV virüsüne karşı bir aşı geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanseri ve HPV’ nin net ilişkisinden dolayı “HPV aşıları” halk arasında sıklıkla “rahim ağzı kanseri aşısı” olarak da bilinmektedir.
HPV aşısını ne zaman yaptırmalıyız?

Aşının etkili olabilmesi için aşının HPV virüsü ile karşılaşmadan önce yapılması daha çok önerilir. Yani en ideal aşılama zamanı cinsel deneyim başlamadan önceki dönemdir. Aşı için tavsiye edilen yaş 11 yaş ve üstüdür. 11-26 yaş aralığında bulunan bütün genç kız ve kadınlar aşılanabilir. Bu virüs ile karşılaşmadan önce aşı yapılırsa aşının koruyuculuğu %100’e yakındır. Son güncel bilgiler 11-26 yaş aralığındaki erkeklerin de aşılanması ve cinsel deneyim başlaması söz konusu olsa bile 11-26 yaş kadın ve erkeklere aşı yapılmasını önermektedir.
Aşı nasıl uygulanır ve ülkemizde durum nedir?
Ülkemizde iki çeşit HPV aşısı mevcuttur. Aşı kol ve kalçadan kas içine yapılır. İki aşının uygulama dozları farklıdır. Altı aylık süre zarfında biri 3 doz şeklinde, diğeri 2 doz şeklinde yapılır. Aşının önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır.
HPV aşısı Avrupa’daki birçok ülkede ve Amerika’da yapılması zorunlu aşılardan biri olarak kabul ediliyor. Ülkemizde henüz zorunlu aşı programına dahil edilmemiştir. Görüş ayrılıkları olmakla birlikte çoğu kadın doğum uzmanı aşı uygulanmasını önermektedir. Ailesinde rahim ağzı kanseri olan kadınların aşılanmaları özellikle tavsiye edilmektedir.
Benim görüşüm;
Değerli okuyucularım ben de çoğu hekim arkadaşımız gibi aşılamayı öneriyorum. Anneler ve babalar çocuklarına HPV aşısı yaptırmalı. Aşı yaptırmış ya da yaptırmamış olsun, cinsel aktif yaşamı olan tüm kadınların rahim ağzı kanserinin erken tanısına olanak veren “pap-smear” testi takiplerini düzenli olarak yaptırmalarını öneriyorum. Eğer cinsel bölgesinde siğili olan hastalarımız varsa çekinmeden mutlaka bir Dermatoloji uzmanına başvurmaları; tedavi ve takiplerini düzenli bir şekilde yaptırmaları gerekmektedir. Derinizi dermatologlara emanet ediniz, sağlıkla kalınız sevgili okurlarım.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu