Balıkesir Merhaba Blog Yazıları>Yaşam

Gitar Köpek Balığı

Gitar köpek balığı, aslında vatoz ailesinden gelir. Fakat, vücut şekli ve yüzgeçlerinden dolayı bu isimle anılır. Ayrıca, bir vatozdan çok köpek balığını andırıyor.

 

Gitar Köpek Balığı… Gitar Balığı (İng. Guitarfish) ve Kemani isimleri ile de bilinir. Ayrıca, Hint-Pasifik bölgesinde, Güney Afrika’dan Kızıldeniz’e, Avustralya’dan Japonya’ya kadar geniş bir alana dağılmıştır. Devamında, geniş alanda olması mümkün olan bu tür, genellikle 3 – 90 metre arasındaki derinliklerde yaşar.

Gitar Köpek Balığı

Geniş kafası, kafasındaki ve vücudundaki kemikli çıkıntılar üzerinde dikenleri vardır. Derisindeki beyaz noktalar ve vücudundan uzun kuyruğu ile karakteristik bir görünümü ortaya çıkar. Devamında, genelde deniz yüzeyinde, kumlu ve çamurlu alanlarda yer alır.

Gitar Köpek Balığı

Karides, yengeç, kalamar gibi deniz kabukluları ve yumuşakçalar  yer. Dahası, büyük bir türdür.  3 metre uzunluğa ve 135 kilo ağırlığına kadar ulaşma ihtimali var. Ayrıca, ovovivipardır. Yumurtalar, yavrular çıkana kadar annenin içinde kalır. Yavrular, annelerinin rahmindeyken yumurtadan çıkar ve daha sonra da annelerinin vücudunu terk ederler.

Köpek balıkları bir yılda kaç insan öldürür?

İnsanlar normalde köpek balıklarının ilgi alanında değil. Trajik kazalar son derece nadir. Araştırmalara göre her yıl ortalama beş kişi köpek balığı saldırısı sonucu ölüyor. Tüm dünyada bir yılda en fazla 63 saldırı meydana geliyor.

Köpek balığı görünce ne yapmalı?

Saldırı anında köpek balığına elinizdeki her şeyle vurun. Çıplak ellerinizi ve ayaklarınızı kullanmayın. Özellikle köpek balıklarının en hassas olduğu yerler olan gözlere ve solungaçları hedef alın. Köpek balığının ağzına girmeniz durumuna mümkün olduğunda agresif savunma yapın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu