Köşe Yazıları

GÖÇ SORUNU FİLMLE ANLATILMAYA ÇALIŞILDI

Göç ve Medeniyet” temasıyla Uluslararası Göç Filmleri Festivali gerçekleşti ülkemizde . Dünyanın farklı köşelerinden festivale katkı veren sinemacılar oldu.

Festivalin, sinema aracılığıyla göç ve sebepleri üzerine yeniden düşünmeye; göçün sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik boyutları hususunda farkındalık oluşturmaya katkı sağlaması adına son derece önemli bir konuydu göç konusu. Göç sorunu nereye küresel bir sorun. Balıkesir’de de göç etmiş kişilere rastlayabiliyoruz. Her sene milyonlarca insan savaş, istikrarsızlık, terör ve yoksulluk gibi sebeplerle evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Gerek  mülteci olarak gerekse göçmen ler olarak yurtlarını terk etmeye başlayanlar küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Her mevsim olsada yaz döneminde bu kaçışlar artıyor ve hemen hemen hergün bir mülteci botunun battığını yaşam ile ölüm arasında kalan çocuklarında içinde olduğu hayat pazarını görüyoruzx fotoğraflara yansıyan….

Bugün dünya genelinde 260 milyona yakın göçmen, 71 milyonun üzerinde yerlerinden edilmiş kişi ve 25 milyonu aşkın mülteci bulunuyor. İnsanlar, sadece daha iyi bir iş, daha yüksek bir hayat standardı için değil; çoğu zaman hayatta kalabilmek, karınlarını doyurabilmek için göç ediyor.

Ülkemizde az bilinen ya da karıştırılan önemli bir konu da mülteci, sığınmacı, ve göçmen, kaçak göçmeni tanımlayan kavramlardır. Nedir mülteci, sığınmacı, göçmen, kaçak göçmen…Başlarına gelenler, zor yaşam koşulları, geçirdikleri depresyon ile bilmediklerimiz…

Mülteci, Sığınmacı, Göçmen Nedir ? mülteci, sığınmacı, göçmen, kaçak… Yanıbaşımızda her gün gördüğümüz bu insanlar kimdir. Hakları nedir, nasıl tanımlanırlar… Neden ülkelerini terkederler…

Mülteci nedir, kimdir ?

Mülteci diye tanımlanan kişi; ülkesinde ırk, din, sosyal konum, siyasal düşünce ya da ulusal kimliği nedeniyle kendisini baskı altında hissederek kendi devletine olan güvenini kaybeden, kendi devletinin ona tarafsız davranmayacağını düşüncesi ile ülkesini terkedip, başka bir ülkeye sığınma talebinde bulunan ve bu talebi o ülke tarafından ‘kabul’ edilen kişidir.

Sığınmacı nedir, kimdir ?

Sığınmacı ise; Yukarıdaki nedenlerden dolayı ülkesini terkeden ve henüz sığınma talebi, kaçtığı ülkenin yetkilileri tarafından ‘soruşturma’ safhasında olan kişidir. İskan Kanunu Madde3/3’e göre “Türkiye’de yerleşmek maksadıyla olmayıp bir zaruret ilcasıyla muvakkat oturmak üzere sığınanlara sığınmacı denir”.

Göçmen nedir kimdir ?

Göçmen; mülteci tanımında bulunan nedenlerin dışında, çoğu zaman ekonomik gerekçelerle, ülkesini gönüllü olarak terkederek başka bir ülkeye, o ülke yetkililerinin bilgi ve izni ile yerleşen kişidir.

 

Kaçak göçmen nedir, kimdir ?

Kaçak göçmen; gittikleri ülkenin otoritelerine kendilerini bildirmeden veya iznini almadan o ülkede yaşayanlardır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu