GündemKöşe Yazıları

GÜZELLİK BAŞA BELAMI SAĞLIK MI?

Güzel kadın her zaman konuşulur. Göze çarpar .Bakımlı olması da ayrıca konu olan ve konuşulmaya değer bulunan cümleleri yan yana getirtir. Kadının güzelliği binlerce yıldır ilginin odağı olmuştur.

Bu öyle etkileyici konu ki, yüzyıllardır masalların efsanelerin, hikayelerin ortak teması kadınlarolmamışmıdır? Kaz dağı efsanelerinde sarı saçlı kız gibi…Afrodit’in salınan güzelliğinden esinlenip denize bakan gözler gibi…

Velhasıl güzelliğin uğruna yollar aşıldı, dağlar delindi… Böylesine popüler bir konuya bilimin ilgisiz kalması elbette ki düşünülemezdi. Asıl konuya girmeden önce, Bilim güzellik için ne diyor, Güzelliğin matematiksel ölçüleri nelerr gibi ilginç birkaç konuya kısaca göz atalım. Bu konuda sizler için yaptığım bir derlemede şöyle diyor; Darwin, 1850’li yıllarda çok kısa da olsa güzellikle evrim arasında bir bağlantının olduğuna değinmiş ve güzelliğin üremenin itici gücü olduğuna dikkat çekmişti. Şimdilerde ise evrim biyologlarının yeni teorisi: Güzellik Sağlıktır.

Kadının güzelliği konusunda yapılmış o kadar fazla bilimsel çalışma ve bu çalışmalardan ortaya çıkmış o kadar çok parametre var ki, sırası gelmişken güzelliğin ölçüsü olarak kabul edilen bu parametrelerden birkaç tanesine göz atmadan geçmiyelim. Konuya sıradan ama bir o kadar da yetersiz bir tanımlama ile girelim. “Bir kadın ne kadar kadınsı görünüyorsa o kadar güzeldir.“ Bu tanım hem soyut olması, hem de güzellik gibi oldukça karmaşık ama bir o kadar da somut gerçeği tarif etmekte yetersiz kalıyor.

Oysa şimdiye kadar yapılan birçok bilimsel çalışmada kadının güzelliği matematiksel olarak çok ayrıntılı bir şekilde ortaya kondu ve bu ayrıntılara her gün yenileri ekleniyor. Aslında bu ayrıntılara dikkatle bakıldığında yerinde tespitler olduğunu görülmektedir. Nedir bu ayrıntılar: Kadın güzelliğinin en vazgeçilmez parametresi kusursuz yüz ve vücut simetrisi ile orantısıdır (proporsiyon). Simetri derken, gerek yüzün gerekse vücudun iki yarısının düşey düzlemde aynasal simetrisi kast edilmektedir. Proporsiyon da en az simetri kadar önemli başka bir parametredir.

Göz ve ağız arasındaki mesafenin, toplam yüz uzunluğunun % 36 sına eşit olmalısı, Her iki gözün arasındaki mesafenin yüz genişliğinin % 46 civarında olması,Dudakların buruna olan açısının 90 ile 110 derece arası olması, İki dudağın birleşme eksenin üst dudağa olan açısının 20, alt dudağa olan açısının 30 derece olması gibi…

Güzel kadın gerçekten mutlu bir evliliğin güvencesi olabilir mi. Bu konu her ne kadar tartışmaya açık olsa da bu araştırma mutlu bir evlilik için kadın güzelliğinin, erkek yakışıklılığından daha önemli olduğunu gösteriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu