Köşe YazılarıGündemProf. Dr. Nilay ŞAHİN

HEP KORTİZOL YAPTI!

Geçen hafta sizlere kortizolün etkileri ve nasıl bir ilaç olduğundan bahsetmiştim. Bu haftada sizlere kortizolün yan etkilerinden bahsetmek istiyorum. Ama öncelikle şunu belirtmek isterim ki doktor kontrolünde başlanan ve kesilen yani doğru ve yerinde kullanılan bir kortizol size çok ciddi zararlar vermez. O nedenle bunu aklınızda tutarak bu yazıyı okuyun lütfen.

Evet kortizolün bilinen en önemli yan etkilerinden biri kan şekeri regülasyonunda bozulma yapmasıdır yani kan şekerinin ayarını bozmasıdır. Bir diğeri ise vücutta tuz tutması ve bunun sonucunda da ödem oluşturmasıdır. Bu iki yan etkiyi özellikle yapılacak tuzsuz ve şekersiz diyetle bir miktar azaltabilirsiniz.

Bir diğer sorun ise tüylenmede artış olmasıdır. Yağ depolarının özellikle yüz, sırt ve göbekte artması da görsel açıdan hastayı mutsuz eden bir yan etkidir. Yine cilt yapısında meydana gelen incelme, kolay çatlaklar hastanın fiziki görünümünde ve cilt üzerinden yapılacak müdahalelerde sıkıntı yaratan bir komplikasyondur. Ciltte ayrıca sivilce de yapabilmektedir.

Bir diğer yan etkisi olan yara iyileşmesinde gecikme durumu da özellikle ameliyatlardan sonra kullanımında dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Diğer yan etkileri şöyle sıralayabiliriz; katarakt, göz tansiyonu, depresyon, adetten kesilme, enfeksiyona yatkınlık, kemik erimesi ve mide problemleri gibi durumlar görülebilir.

Ancak bu saydığımız yan etkilerin uzun süre ve yüksek dozda kullanım sonucunda geliştiğini ve doktor kontrolünde başlanıp, bitirildiğinde daha güvenli olduklarını unutmayalım.

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu