Gündem

“Her Şantiyeye Bir Şef”

“Her Şantiyeye Bir Şef”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası  Balıkesir Şube Yönetim Kurulu yazılı bir açıklama yaptı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası “Her Şantiyeye Bir Şef” adı altında kampanya başlattıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada , “Topraklarının yüzde 93’ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye’de yapı üretimi denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde sürdürülmektedir. Güvenli yapı üretimi konusunda mevzuat ve uygulamada ciddi eksiklikler ve sorunlar yaşanırken, yeterli ve nitelikli mühendislik hizmeti sağlanamamaktadır.” denildi. Öte yandan yapılan açıklamada  son olarak yaşadığımız İzmir Depremi göstermiştir ki büyük Marmara Depreminin üzerinden geçen 21 yılda güvenli yapı üretimi konusunda hiçbir ilerleme kaydedilememiştir. Güvenli yapı üretimi için başlıca atılması gereken adım her şantiyede bir şantiye şefinin tam zamanlı olarak görevlendirilmesidir. Şantiye şefinin; yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesinden iş güvenliğinin sağlanmasına kadar şantiye alanında birçok önemli görevleri bulunmaktadır. “denildi.

“ODA MESLEKİ EĞİTİM BELGESİ VERSİN”

İnşaat Mühendisleri inşaatlardaki şantiye şefleri için bazı önerilerde de bulundu. Bu öneriler ve istekler arasında şunlar yer aldı; “İstisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmeli. Şantiye şefliğinin üstlenilmesinde; yapım işinin konusunun, niteliğinin, büyüklüğünün ve ilgili imalatların oranının dikkate alınması, keyfi uygulamaların sonlandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı. Şantiye şefliği sürekli eğitime ve mesleki tecrübeye gereksinim duyan bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalı.

“ÜCRET GÜVENCE ALTINA ALINSIN”

Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şantiye şefliği üstlenilmesinin önünü geçilmesi için şantiye şeflerinden Oda Kayıt Belgesi istenmeli denilen açıklamada ayrıca şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalı. Odamız, şantiye şeflerinin gelişimi için mesleki eğitimleri ve gerekli belgelendirmeleri yapmaya hazır, üzerine düşen görevleri yerine getirebilecek altyapıya, kadro yapısına ve tecrübeye sahip” denildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu