GündemÖzel Haberler

“Her Üniversite bitiren Memur olacak diye bir şey yok. Esnaflığı da birileri yapacak”

Bu haftaki Röportaj konuğumuz, Balıkesir Kahveciler Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir oldu. Bilir ile Kahveci esnafının sorunları, beklentileri, Oda üyelerinin Polis ve Belediyelerle ilişkisini, Oda olarak sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirdikleri projeleri konuştuk

 

Bilir’in açıklamalarından satır başlıkları: “Kahvecilik, zor bir meslek. Kahveci, para kazanabilmesi için çay- kahve satmak zorunda. Kahve kültürü farklılaştı. Genç  nüfus, modern mekan istiyor. Kahveciler, dert dinliyor, dostluk kuruyor. Düğün, dernek, bayramları yok, çalışıyorlar. Her Kahvehanede en az 25 kitaplı Kütüphane olması gerekiyor. Çaydaki fiyat farkı, işletmenin yeri, kirası ve bölgesinden kaynaklanıyor. Her Üniversite bitiren Memur olacak diye bir şey yok. Esnaflığı da birileri yapacak. Çırak bulamıyoruz….”

 

“Her Üniversite bitiren Memur olacak diye bir şey yok. Esnaflığı da birileri yapacak”

 

Başkan Bilir, Balıkesir Kahveciler Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası’na kayıtlı Merkeze bağlı Kırsal Mahalleler de dahil olmak üzere bin 150 üyelerinin olduğunu söyledi.

Oda üyesi erkeklerin emekliliği hak ettiğinde işyerini hanımına devrettiğini ifade eden Bilir, ileriki yıllarda bir aileye 2 emekli aylığının yetmeyeceği görüşünde. Son dönemde BES’in devreye girdiğini, BES’in, ekonomik güçle ilişkili olduğunu belirten Bilir, Oda olarak evi ve damı yanan bir Oda üyesine yardım amacıyla gerekli yerlerle görüştüklerini, yardım işinin içine BESOB’u da kattıklarını, Belediyenin de yardımcı olduğunu, kendilerinin de Oda olarak inşaatın elektrik tesisatını yaptırdıklarını söyledi.

 

20 Oda üyesinin çocuğuna, karşılıksız burs

 

Oda üyeleri ve ailelerinin sağlık sorunları konusunda yardımcı olduklarını, şehir dışı Hastanelere sevklerde yol gösterdiklerini anlatan Başkan Bilir, “Üniversiteye giden 20 Oda üyesinin çocuğuna, karşılıksız burs veriyoruz” dedi. Altıeylül Belediyesi ile birlikte “Kahveciler Yarışıyor” adlı yarışma düzenlediklerini, yarışmaya 11 Oda üyesinin katıldığını, yarışmada, temizlik, hijyen, kişisel bakım, Kahve temizliği, dekorasyon, boya ve badana gibi kriterlere bakıldığını anlatan Bilir, yarışmacılara bu konuda çeşitli önerilerde de bulunulduğunu ifade etti.

 

Kahve kültürü farklılaştı

 

Bilir, açıklamasında eski Kahve kültürünün farklılaştığını söyledi. Gençlerin modern mekanlar  istediğini kaydeden Bilir, genelde Oda üyelerinin İşyerini kapatmadığını, devretme yolunu seçtiğini söyledi. Kahvecilik, mesleğinin zor olduğunu, mesaisinin uzun ve yorucu olduğunu dile getiren Bilir, “Kahveci esnafı, insanlarla uğraşıyor. Kahveciler, dert dinliyor, dostluk kuruyor. Düğün, dernek, bayramları yok, çalışıyorlar” diye konuştu.

Oda olarak projeler konusunda zaman ve şartlara göre hareket ettiklerini, Oda üyelerinin en büyük sıkıntısının sigara yasağının uygulanmasındaki sıkıntı olduğunu aktaran Bilir, gelen müşterinin sigara içmek istediğini  belirtti. “Kahvecinin para kazanması için Çay satması lazım” sözleri ile konuşmasını sürdüren Bilir, Oda üyelerine yasal uyarılarda da bulunduklarını, ayrıca çeşitli konularda eğitimler de verdiklerini ifade etti. Halk Sağlığı ekiplerinin bu konuda yardımcı olduğunu, Kahvehanelerde Kahveciye ve müşterilere yönelik eğitimler de verdiğini anlatan Bilir, “Kahvehanelerde en az 25 kitaplı Kütüphane olması gerekiyor. Kütüphanedeki kitapların yeni kitaplarla değiştirilmesi gerekiyor. Kahvecilere, kendi aralarında kitap değişimi yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Bilir, açıklamasında Çaydaki fiyat farkı konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: “Çaydaki fiyat farkı, işletmenin yeri, kirası ve bölgesinden kaynaklanıyor. Kafeteryalarda 2-5 liraya çay satanlar var.”

 

Kaçak çay kullanmayın

 

Bilir, açıklamasında kaçak çay konusuna da değindi. Kaçak çayın, ne olduğunun belli olmadığını, Gazetelerde kansere yol açtığına dair haberlerin yer aldığını ifade eden Bilir, kaçak çayı, ancak çaydan anlayanların fark edebileceğini belirterek, “Üyelerimiz kullanmıyor. Söylüyoruz, yasa var. Çuvalla çay satan, faturalı satan da var. Yasaya göre cezası var. Oda üyelerimiz, kaçakçılık suçuna alet olmamalı” dedi ve Oda üyelerinden tarifeyi uygulamalarını istedi.

Bilir, Kahvehanelerde kumar maksatlı oyun oynanabileceğini belirtti. Oda olarak Kumar oynanmasına müsamaha göstermediklerinin altını çizen Bilir, Odanın verdiği ruhsatın önce Belediyeye, daha sonra da Emniyete gittiğini, asayiş yetkililerinin de belirli periyodlarda Kahvehaneleri denetlediğini söyledi.

Bilir, açıklamasında Oda üyelerine seslenerek, işyerlerine 18 yaşın altında genç almamalarını istedi. Bu konunun hem işletmecinin sorunu, hem de vicdani sorumluluk olduğunu dile getiren Başkan Bilir, Oda üyelerini de işyerlerinde ziyaret ederek, beklenti ve şikayetlerini dinlediğini belirtti. Bilir, açıklamasında Esnaf Odaları ve BESOB ile Oda ilişkilerinin iyi olduğunu söyledi.

 

Telefonum 24 saat açık

 

Ramazan ayında iftar saatlerinde Kahvecilerin hareketli saatler yaşadığını hatırlatan Bilir, Oda üyelerine yönelik olarak ileriki günlerde Piknik, Çanakkale gezisi gibi etkinlikler düzenleyebileceklerini söyledi ve ekledi “Oda üyeleri ve ailelerinin katılımını bekliyoruz.”

Oda üyelerine hizmet için 24 saat emirlerinde olduklarını aktaran Bilir, sıkıntısı olan Oda üyesinin kendisini 24 saat arayabileceğini söyledi.

 

Esnaflığı da birileri yapacak

 

Bilir, konuşmasında gençlere de şu önerilerde bulundu: “İşten kaçmayın. Sorumluluk alın. Çalışmaktan korkmayın. Her Üniversite bitiren Memur olacak diye bir şey yok. Esnaflığı da birileri yapacak. 21-22 yaşında boş gezen bir gence iş teklif ediyorsun, kabul etmiyor. İşe gir, daha iyisini bulursan oraya git. Bizim gençliğimizde aileler, yaz tatilinde çocuklarını çalıştırırdı. Günümüzde aileler, çocukları gezsin, tozsun istiyor.” Bilir, son olarak Çırak bulamamaktan yakındı. İş garantisi vermelerine rağmen Çıraklık Eğitim Merkezinde sınıf kuramadıklarını söyledi. Hizmet sektöründe Çırak sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti. Oda üyelerine bol kazanç diledi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu