Köşe YazılarıBedia Uçak

Herkes Çözüm Ararken Çaresizliği Öğrenmek

Geçmişteki deneyimlerimiz sonucunda başarısızlıkları ortaya çıkaran bir ruh haline öğrenilmiş çaresizlik diyoruz. Bu ruh hali süreklilik gösterdiğinde etkisizleşen bir boyuta geçerek işin içinden çıkamıyoruz. Çünkü çıkmak için çözümü değil bu süreçte çaresizliği öğreniyoruz.

 

Herkes Çözüm Ararken Çaresizliği Öğrenmek… Dolayısıyla , çaresizlik hissedilen durumlarda başarı elde edemeyeceğini düşünen pekçok insan var. Böyle bir durumda harekete geçmemekte ısrar eden ve tamamıyle hareketsiz kalan etkisizleştirme sürecini kendisine yaşatan bireyler…

Öğrenilmiş Çaresizlik Nasıl Anlaşılır?

Kişinin yaşamakta olduğu yoğun anksiyete ve bilincinde yavaşlayan işlevlerin sonucunda öğrenilmiş çaresizlik ile mücadele ettiği çıkarımı olur. Ancak öğrenilmiş çaresizliği anlamanın tek bir yolu yok. Bunun için kişide şu belirtileri de göz önünde bulundurmak gerekir:

İlgili Makaleler
  • Özgüven eksikliği hissine neden olur.
  • Umudunu kaybederek salt yapmak zorunda olduğu işlere odaklanır.
  • Psikolojik ve fiziksel açıdan acıyı kabullenmeye başlar.
  • Düşünce tarzı ve algılarında gözle görülen bir eksiklik meydana gelir.
Öğrenilmiş çaresizlik Ne Yapar?

Kişinin aktif baş etme stratejilerini kısıtlayarak olumsuz durumlar karşısına çıkınca hemen erteleme ortaya çıkartır. Hatta inkar etme meyilli olur. Sizcede doğru mu? Bu yönde okuduğum sağlık sayfalarından edindiğim bilgiler doğrultusunda bir yazı hazırladım sizlere.

Öğrenciler arasında yapılan öğrenilmiş çaresizlik deneyi sonuçlarında erteleme, düşük notlar alma, doyum düşüklüğü ve özgüven konusunda meydana gelen sıkıntılara neden oldu. Böylesi olumsuz duygularla mücadele eden çocukların alkol ve sigara gibi bağımlılık yapan maddelere karşı eğilim gösterdiği de araştırma sonucunda elde edilen bulgular arasında.

Çeşitli hastalıklar ile mücadele eden kişilerde görülen öğrenilmiş çaresizlik, onların bu süreçte iyileşme süreçlerini olumsuz yönde etkileme olasılığı mevcut. Korkuyla gelen belirtileri de olabiliyor. Korkmayın ve öğrenilmiş çaresizliğin içinde kaybolmayın.

Kontrol Edilebilecek Durumlara Odaklanmak

Yapılan araştırmalar, kişilerin öğrenilmiş çaresizliğe yaşadıkları durumları kontrol edemedikleri için yakalandığını gösterir. Bu yüzden kişi, kontrolü dışında gelişip süregelen durumları bir kenara koyarak önünde bulunan şeylere odaklanmalı. Aksi halde kişinin gelişen durumlar karşısında kendini kifayetsiz hissetmesi kuvvetle muhtemel.

…Herkes Çözüm Ararken Çaresizliği Öğrenmek…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu