GündemHüseyin YıldırımKöşe Yazıları

İhlâs Örneği

İhlâs Örneği. ..

Bismillâhirrahmanirrahim

“Resûlüm!) Kitap´ta Musa´yı da an. Gerçekten o ihlâs sahibi idi ve hem resûl, hem de nebî idi.”Meryem, 51 

“O, sizi karada ve denizde gezdirip dolaştırandır. Öyle ki gemilerle denize açıldığınız ve gemilerinizin içindekilerle birlikte uygun bir rüzgârla seyrettiği, yolcuların da bununla sevindikleri bir sırada ona şiddetli bir fırtına gelip çatar ve her taraftan dalgalar onlara hücum eder de çepeçevre kuşatıldıklarını (batıp boğulacaklarını) anlayınca dini Allah’a has kılarak “Andolsun, eğer bizi bundan kurtarırsan, mutlaka şükredenlerden olacağız” diye Allah’a yalvarırlar.”Yûnus, 22

“Fakat onları kurtarınca, bir de bakarsın ki yeryüzünde haksız yere taşkınlık yapıyorlar. Ey İnsanlar! Sizin taşkınlığınız, sırf kendi aleyhinizedir. (Bununla) sadece dünya hayatının yararını elde edersiniz. Sonunda dönüşünüz bizedir. (Biz de) bütün yaptıklarınızı size haber vereceğiz.”Yûnus, 23

Hz. Mûsâ as Medyen Kavminin su kuyusunun yanına  varınca, orada (hayvanlarını) sulayan birçok insan buldu. Onların gerisinde de iki kadın gördü, (hayvanlarını sudan) men ediyorlardı. Onlara:

«–Sizin bu hâliniz nedir?» dedi.

  O iki bayab şöyle cevap verdiler,

«–Çobanlar sulayıp çekilmeden biz (onların içine girip hayvanlarımızı) sulayamayız; babamız da çok yaşlıdır.»” (Kasas, 23)

Bunlar, Hz. Şuayb as’ın kızları Safura ile Süfeyrâ idi. Hz. Mûsâ as sekiz gündür aç olmasına rağmen, çok güç de olsa kuyudan su çekti ve onların hayvanlarını sulamaya yardım etti. Hanımlar teşekkür edip oradan ayrıldılar.

Daha sonra Hz. Şuayb as Hz. Mûsâ as’yı evine dâvet ederek yemek ikrâm etti. Hz. Mûsâ as, günlerdir aç olmasına rağmen yemekte tereddütlüydü. Hz. Şuayb as sebebini sordu.

Hz. Mûsâ as şu muhteşem cevâbı verdi:

“Biz öyle bir âileyiz ki bütün dünyâyı verseler, bir âhiret ameli ile değişmeyiz! Ben size bu yemek için değil, rızâ-yı ilâhî için yardım etmiştim.”

Hz. Şuayb as bu cevâba çok memnûn oldu ve:

“–Bu ikrâmımız, yaptığın yardım için değil, misâfirimiz olduğun içindir; haydi ye!” buyurdu.

Bunun üzerine, çok yorgun ve aç olan Hz. Mûsâ as yemeği kabûl etti.

Bu misâl de gösteriyor ki Hz. Allâh cc için yapılan hayırların ecrini zâyî etmemek için, niyetteki ihlâsı hiçbir dünyevî karşılık beklentisiyle zedelememek gerekmektedir.

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara Hz. Mûsâ as’ın ihlâsını nasip eylesin. ..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu