Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

İleri Dönüşüm Projeleri

Başka şeylere dönüşen mobilyalar, otomobil ve uçak parçalarından yapılan tasarımlar, kamusal alanda ve sanatta ileri dönüşüm, markaların ileri dönüşüm kampanyaları… Bu yazımızda ileri dönüşüm projeleri derledik.

 

İleri Dönüşüm Projeleri

 

İleri dönüşüm ve geri dönüşüm

Bu konuda hâlâ kafa karışıklıkları söz konusu. İleri dönüşüm, eski bir nesneyle yeni şeyler tasarlamak anlamına gelmektedir. İleri dönüşümde ham madde parçalanmaz. Aynı zamanda ağır imalat süreçlerinden geçirilmez. Biriktirdiğiniz dondurma çubuklarıyla kalemlik yaptığınız, eski yoğurt kaplarınızı boyayıp saksıya dönüştürdüğünüzde ileri dönüşüm yapmış olursunuz. Kimi zaman yeni bir şekil vererek kimi zaman da bazı eklemeler yaparak eşyanın değerini artırmış olursunuz. Kullanılmayan nesnelerin (atık kağıt, plastik vb.) geri dönüşüm tesislerinde işlenerek tekrar ham madde haline getirilmesine ise ileri dönüşüm adı verilmektedir. Bu hammaddeler tekrar fabrikalar tarafından üretim için dönüştürülmektedir. Dolayısıya bireysel olarak geri dönüşümü gerçekleştirmek pek de mümkün değildir.

Kullanıcının Atıklarla Kendi Mobilyalarını Tasarlayabildiği Çevrim İçi Sistem

Stackabl, tasarımın çevrim içi ortamda doğrudan mevcut atıklarla yapılabildiği dikkat çekici bir ileri dönüşüm sistemi sunmaktadır. Fikir, Kanadalı tasarım stüdyosu Stacklab’e aittir. Fikri hayata geçirmek için New York merkezli showroom Maison Gerard ile iş birliği yapılmıştır. Ayrıca altyapısında algoritmaların, robotiğin ve bölgesel üreticilerin rol oynadığı sistem, tasarım dünyasının mevcut kaynaklarla (atıklarla) kesiştiği yeni bir yaratıcı süreç oluşturmuştur. Bununla birlikte her seviyedeki tasarımcı aydınlatma tasarımları oluşturmak için etkileşimli çevrim içi aracı kullanabilmektedir.

 

Kullanıcının Atıklarla Kendi Mobilyalarını Tasarlayabildiği Çevrim İçi Sistem

Varil Kapaklarıyla Yaratılan Mozaik Cephe

Ramos Castellano Arquitectos, Yeşil Burun’daki bir sanat merkezinin ön cephesini rengarenk varil kapaklarıyla kaplanmıştır. Proje, Yeşil Burun Adaları olarak bilinen Afrika ülkesinde gerçekleştirilmiştir. Yeşil Burun takımadalarının bir parçası olan Sao Vicente adasında, Ulusal Sanatlar binasının ön cephesine uygulanmıştır. Canlı renklere boyanan kapaklar, içerideki yenilenen alan için benzersiz bir dış kabuk oluşturmaktadır. Kapaklari yalnızca görsel bir unsur değil, aynı zamanda işlevseldir. Aynı zamanda panjur gibi açılıp kapanabilmektedir. Bu da mekandaki hava akışının ve güneş ışığının daha iyi kontrol edilmesini sağlamaktadır. Böylece iç mekanın ısısını da korumaya yardımcı olmaktadır.

 

Varil Kapaklarıyla Yaratılan Mozaik Cephe

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu