Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

İlginç Psikolojik Gerçekler

Bu yazımızdaki psikolojik gerçekler, kendinizde veya başkalarında gördüğünüz şeyler için açıklayıcı olacaktır. İşte ilginç psikolojik gerçekler..

İlginç Psikolojik Gerçekler

Eğer bir B planınız varsa, A planınız işe yaramaz

Pennsylvania Üniversitesi’ndeki bilim insanları bu konuda bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmada her bir katılımcıya birer görev vermiştir. Göreve dair bir B planı olan katılımcıların görev esnasında olan performansı incelenmiştir ve ikinci bir planı olmayan katılımcıların daha yüksek performans gösterdiği ortaya konulmuştur. Çalışmadaki ikinci bir bulgu ise şudur;

Katılımcıların motivasyonları, başka seçenekleri olduğunu fark ettiklerinde düşmektedir. Bu, 1964’te Victor H. Vroom tarafından geliştirilen Beklenti Teorisi ile ilgilidir.

Beklenti teorisi, temel olarak bir şey için olan motivasyonunuzun, o işte başarılı olmayı ummanızın bir fonksiyonu olduğunu belirtmektedir. B planının özü, ilk seferde başarılı olamamanızdır. Araştırmacılar ileriyi düşünmenin önemli olduğunu söylemektedir. Ancak ayrıntılara fazla takılmamayı tavsiye etmektedir. Ayrıca yanlışlıkla başarınızı sabote ediyor olabilirsiniz. Kısaca; Bir işi yaparken o anın tek şansınız olduğunu biliyorsanız elinizden gelenin en iyisini yaparsınız.

Tek bir olumsuz şeyin unutulması için beş olumlu şey gerekir

Yeni bir gün başlarken ve biterken şükretmeniz gereken birkaç şey hakkında düşünmenizi tavsiye eden yazılar okumuşsunuzdur. Ayrıca bu, psikolojik açıdan gerçekten de işe yarayan bir şeydir. Şükretmek bizi dengede tutmaya yardımcı olmaktadır. Çünkü iyi şeylerden daha çok kötü şeylere odaklanmamıza sebep olan “Negatiflik Önyargısı” denilen şeye sahibiz.

Sizi aşağı çeken olumsuz şeyler üzerinde düşünmek işe yaramaz. Hayatınızdaki olumlu şeylerin sayısını artırmak içinse, aklınızı kurcalayan kötü bir şeyin karşılığında beş iyi şey belirleyin. Bu oran, sizin kötü şeyi unutmanıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda unutmayın ki manifestleme yöntemi için olumlu düşüncelere ihtiyacınız olacaktır.

Başlangıçları ve bitişleri hatırlamak aralardan daha kolaydır

Alışveriş listenizi yanınıza almayı unutarak markete gittiğiniz oldu mu? Satın almanız gereken şeyleri hatırlamaya çalışırken alışveriş listenizi zihninizde görselleştirebilirsiniz. Bununla birlikte hem listenin başı hem de sonundaki şeyleri hatırlayabilirsiniz. Ancak listenin ortasında yer alan şeyler ise zihninizde biraz bulanıktır.

Frontiers of Human Neuroscience dergisinde yapılan bir araştırma, bunu doğrulamıştır. Buna “Seri Konum Etkisi” denilmektedir. Bir sunum yapacağınız zaman başını ve sonunu, ortasına göre daha fazla hatırlamanızın nedeni budur.

Esnemek bulaşıcıdır ve insanlarla sizi yakınlaştırır

Esnemenin neden bulaşıcı olduğunu açıklayan çeşitli teoriler vardır. Bunların başında gelen teoriye göre, esnemeye esnemeyle karşılık vermek empati duygusunun gelişmiş olmasının işaretidir. Ayrıca bu, henüz empati duygusu geliştirmemiş veya otizm spektrumundaki küçük çocukların neden esnemeye daha az tepki verdiğini beraberinde açıklamaktadır.

Büyük trajedilerden çok, tek bir kişiyi önemseriz

Bir araştırmada, insanlara belli nedenlere yönelik uyaranlar verilmiştir. Bunun ardından bağış yapma davranışları incelenmiştir. Katılımcı bir gruba, aç olduğu söylenen bir küçük kız gösterilir. İkinci gruba açlıktan ölen milyonlarca insan hakkında bir istatistik, üçüncü gruba her ikisi hakkında da bilgi verilir. En az bağışta bulunan kişiler, sadece istatistik bilgisini duyanlar yani milyonlarca kişinin açlığıyla ilgili bilgiyi alanlar olmuştur. Bunun yanında hem açlıktan ölen milyonlarca kişi hem de küçük kızla ilgili bilgi verilen denekler, en az bağışta bulunan ikinci grup olmuştur. Sadece küçük kızı duyanlar ise, milyonlarca insanla ilgili istatistiği duyanlardan iki kat daha fazla bağış yapmıştır.

Psikologlar bunu, bir sorun çok büyük geliyorsa, çabalarımızın hiçbir getirisi olmayacağı yönünde çaresiz hissetmemize ve çabalarımızı önemsiz görmemize bağlamaktadır. Bu durumda, açlıktan ölmek üzere olan bir kızı kurtarmaya yardım etmek, dünyadaki açlığı bitirmekten daha mümkün görünmektedir.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Bu yazı www.gazetemerhaba.com'a aittir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu