SağlıkBalıkesir Merhaba Blog Yazıları

İlk 3 Saat Hayati Öneme Sahip!

İlk 3 saat hayati öneme sahip! Fark edenin hayatı kurtuluyor...

İlk 3 Saat Hayati Öneme Sahip!

Beyinde tıkanan damarın fonksiyon alanına göre bir fonksiyon kaybı olan inme, risk taşıyor. Bu noktada ilk 3 saat hayati bir öneme sahip! İşte inme hakkında tüm detaylar…

İnme Nedir?

İnme beyin damarlarına giden kan akışının aniden kesilmesine bağlı olarak gelişen, zihinsel ve fiziksel yeti kaybına neden olan serebrovasküler bir sağlık sorunudur. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre inme yaşam kalitesini etkileyen hastalıklar içerisinde ilk sırada yer alır. İnme, iki sınıf altında incelenebilir. Bunlar şu şekildedir:

İskemik inme: İskemik inme beyne giden damarların tıkanması veya daralmasına bağlı olarak beyne giden kan akışının kritik seviyenin altına düşmesi sonucunda ortaya çıkan yeti kaybıdır. İskemik inme; serebrovasküler hastalıklar arasında en sık görülen nörolojik hastalıktır.

Hemorajik inme: Toplumda görülen inmelerin %85’ini iskemik inme oluştururken %15’i hemorajik inme sınıfında yer alır. Hemorajik inme; beyindeki kan damarlarında herhangi bir sebebe bağlı yırtılma meydana gelmesi ve beyin içerisinde kanama olması durumunda gelişen bir sağlık sorunudur. Halk arasında beyin kanaması olarak da bilinen hemorajik inmenin temel sebebi yüksek tansiyondur.

İlk 3 Saat Hayati Öneme Sahip!

İnme Belirtileri Nelerdir?

  • Vücudun tek tarafında görülen yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve güç kaybı,
  • Bilinç bulanıklığı veya hafıza kaybı,
  • Düzgün cümleler kuramama, peltek konuşma veya hiç konuşamama,
  • Kaslardaki güç kaybına bağlı olarak yutkunma güçlüğü,
  • Dengesizlik, yürümekte güçlük çekme veya yürüyememe,
  • Tek gözde veya her iki gözde görme kaybı,
  • Şiddetli ve ani başlayan baş ağrısı,
  • Baş dönmesi.

Birilerini Kendisine Düşürmek Istediğinden Yazmış,

Felç Tedavisi

Felç tedavisinde erken müdahale çok önemlidir. Bu nedenle inme belirtileri fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kurulu aranmalı ve yardım istenmelidir. Felç tedavisinde öncelikle tıkalı olan damarı açmak amaçlanır. Beyine giden damar tıkandığında ya da kanama sonucu inme ortaya çıktığında beyindeki hücreler hızla ölmeye başlar. Bu nedenle ileri dönemlerde tıkalı olan damar açılsa bile hastadaki hasarın geri dönüşü zor olacağından tıkalı olan damar mümkün olan en kısa sürede açılmalıdır.

Tıkalı damarın açılabilmesi için hastaya ilk 4-5 saat içerisinde damardan kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaç verilebilir. Bunun yanı sıra kalpte olduğu gibi beyinde de tıkalı damarı açmak için kullanılan yöntemlerden bir diğeri de anjiyodur. Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği verilerine göre ilk 8 saat içerisinde yapılan anjiyo ile tıkalı damarı açmak mümkün olabilir.

Birilerini Kendisine Düşürmek Istediğinden Yazmış,

Kanamaya bağlı inme vakalarında alanında uzman bir beyin cerrahisi doktoru tarafından hastanın ameliyata alınması gerekebilir. Hastaya ilk müdahale yapıldıktan sonra inmenin tekrarlamasını önlemek için inmenin nedeni araştırılır. Bu nedenle hastanın bir süre hastanede kalması gerekebilir.

Hastanın durumu stabil hale geldikten sonra hastadaki kas ve hareket kaybını geri kazandırabilmek için nöro-rehabilitasyon olarak bilinen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları başlar. Fizik tedavi uygulamalarına ne kadar erken başlanırsa hastadaki ilerleme o kadar hızlı olabilir.

 

 

Hematoloji Uzmanından Önemli Uyarı!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu