GündemKöşe Yazıları

İnce CHP için kurtuluş mu?

24 Haziran seçimleri geldi geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a vatandaşlar 16 yıl sonra yeniden görev verdi. Partisi de aynı şekilde oy kaybetse de yeniden MHP desteği ile iktidar oldu. Yani oylar aslında partisinin değil Erdoğan’ın oyları. Bu bir gerçek. Erdoğan olmadan AK Parti’de olmaz.

Ana muhalefet partisi CHP ise Kemal Kılıçdaroğlu’lu CHP’de oy kaybetti. Vekil sayısı düştü. Yani CHP yine aynı CHP, kemik oyu dışına çıkamadı. CHP’nin Cumhurbaşkanı Muharrem İnce ise psikolojik yüzde 30 barajını aştı. Partisinden daha fazla oy aldı. Ama beklenenden ise az oy alabildi. Meydanlar daha fazla gösteriyordu. Kendisi bile inanamadı oy oranına. Ama CHP için bir başarıydı yüzde 30’u geçmek.

Türkiye’deki sol partilerde hep lider eksikliği oldu. Taki Ecevit’e kadar. Karaoğlan olarak kendisi sevdiren Ecevit, sol yanında sağdan da oy almayı başardı. Halkın adamı olarak görülürdü rahmetli her zaman.

Peki Muharrem İnce bir Ecevit olabilir mi? Yada gerçekten CHP için aranan lider profili mi? Yüzde 30’luk oy yeteli mi bunun için. Bence değil. Muharrem İnce’nin Balıkesir’deki mitingini yerinde takip ettim. Diğer illeri de diğer liderler gibi televizyonlardan izleme fırsatım oldu.

İnce hatip bir insan. Hazır cevap, pratik bir zekası var. Ama bu liderlik vasıfları için yeterli değil. Gereksiz çıkışları, agresif tutumu, çok fazla vaat vermesi (ki bunların büyük bölümü gerçekçi görülmüyor ülkemiz koşullarında), tek adam görüntüsü. Meslek gereği, az çok insan sarrafıyızdır diyebiliriz. İnce agresif bir insan. Agresiflik, hele de toplum önünde belirgin bir şekilde ortaya çıkıyorsa olumsuz görülebilir. Bence seçmen hem bu tutum hem de uçuk vaatler nedeniyle güven duymadı İnce’ye.

Oyunu partisinden yukarı çıkarttı diyebilirsiniz. Yüzde 3-5’lik bir oynama kimsenin genel başkanlık koltuğuna oturabileceği, ya da o koltuğu hak ettiği anlamına gelmez. Evet CHP’de bir değişim şart. Kılıçdaroğlu bekleneni veremedi. Zaten Baykal’a yapılan kaset kumpasıyla gelmesi de akıllarda yer etti. CHP için doğal bir lider olamadı. Televizyon programlarıyla allandı, pullandı sunuldu partiye.

Şimdi aynı şey Muharrem İnce içinde yapılıyor. Ama CHP’nin aradığı liderde İnce değil. Baykal içinde aynı şeyler söylenmişti ama onca yıllık genel başkanlığı döneminde iktidar olamadı CHP. CHP’ye doğal, güleryüzlü, herkesi kucaklayabilecek, en önemlisi de inandırıcı olacak bir lider lazım. Ama bu İnce değil. 3 puan içinde toplumda yaratılan ‘CHP kavga içinde’ görüntüsü vermeye gerek yoktu.

CHP İnce’yle de aynı yerinde sayacaktır. Belki bir rüzgar ile oy oranını 2-3 puan artabilir ama bu yeterli değil.

İyi haftalar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu