Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemTeknoloji

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?

Instagram’da gördüklerinizin bir nedeni var. Peki instagram algoritması nasıl çalışır?

 

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır? Instagram’da gördüğünüz şeyler rastgele içerikler değil, arkada bir mekanizma var. Instagram, uygulamanın algoritmasının nasıl çalıştığı ve öneri sisteminin çalışma prensiplerini açıkladı.

Instagram kullanıcıları uzun zamandır “algoritmanın” platformdaki içeriği sıralamak için nasıl çalıştığı ve bazı kullanıcıların gönderilerinin neden diğerlerinden daha az görünür olduğu hakkında teoriler üretmektedir. Şimdi ise bu gizem ortadan kalkmıştır.

Hikayeler, Keşfet ve Reels önerileri

Sıralama sistemini içerikle karşılaşılan yere göre ayırmaktadır: Hikayeler, Keşfet sayfası ve Reels.

Buna göre Hikayeler, kısmen bir kullanıcının bir hesabın güncellemelerini ne sıklıkta görüntülediğini ele almaktadır. Ayrıca DM gönderip göndermediğine veya bir Hikayeyi beğenerek etkileşimde bulunup bulunmadığınıza göre sıralanmaktadır. Instagram ayrıca, bir kişinin aile üyesi ya da arkadaş olup olmadığı gibi, bir hesapla olan ilişkinizi de değerlendirmeye çalışmaktadır.

Reels için de benzer kullanıcı verileri kullanmaktadır. Instagram, Reels özelinde kullanıcının beğendiği, kaydettiği, paylaştığı veya etkileşimde bulunduğu şeylere dayanarak bir sonraki içeriğin ne olacağı hakkında bilgi toplamaktadır. Ancak Reels’ta görülen içeriklerin temellerinin tamamı bunlar değildir. Instagram aynı zamanda bir kullanıcının videoyu yeniden paylaşmasını, içeriğin tamamını izlemesine, beğenmesine ve sesi sayfasına tıklamasına da bakmaktadır.

Öte yandan, Keşfet’teki öneriler büyük ölçüde geçmişte beğendiğiniz, kaydettiğiniz, paylaştığınız ve yorum yaptığınız gönderilere dayanmaktadır. Ancak bu kısımda doğal olarak daha önce hiç etkileşimde bulunmadığınız hesapları görme olasılığınız daha yüksektir.

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?

Son olarak platformlar kullanıcılara gördüklerini kontrol etmeleri için çeşitli yollar sunmaktadır. Meta, Facebook’ta kullanıcıların belirli içerik türlerine tepki vermesinin bir yolu olarak “daha fazla göster” ve “daha az göster” seçeneklerini sunmaktadır. Instagram’da ise “ilgilenmiyorum” seçeneği sunulmaktadır. Ancak bu araçların gerçekten işe yarayıp yaramadığı konusu tartışmalıdır. Bazı çalışmalar, bir öneri sistemine ince ayar yapmak için kullanıcı ayarlarının pek işe yaramadığını öne sürmektedir.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

 

 

Referans: www.engadget.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu