GündemÖzel HaberlerSpor

İsmail Akçay “Sporcu İçin Manevi Destek Önemlidir”

Balıkesirli Atletizimin Dünya Şampiyonu İsmail Akçay Spor yaşamında 8 kez Türkiye şampiyonluğu 4 Balkan şampiyonluğu elde ettim. Dünya Olimpiyatlarında şampiyonluklarım var.8 uluslararası yarışçıda birincilik, 2.lik 3.lüklerimi tam hatırlamıyorum ama 135 defa milli oldum dedi. Akçay, başarımın sırrı “vatan sevdası ve çalışmak”dedi.

Akçay, Mehmet Terzi, Ahmet Altun gibi sporcuların antrenmanlarını da birlikte gerçekleştirdiklerini ve teknik anlamda deneyimleri ile sporculara katkı sunduğunu belirterek, “ onlarda Almanya’da Amerika’da 1.oldular” dedi. Benim memleketim Balıkesir, bana Ankara’da kalmam için Adana’da kalmam için teklif çok geldi ancak bu topraktan kopamadım. Benim şehrim Balıkesir dedim ve buraya yerleştim. Fakat çok üzülüyorum 55 yıl oldu, ülke olarak 25 ülkeye gittim Türkiye’de il olarak 55 üniversite de konuşmacı oldum ancak Balıkesir gazeteleri konuda beni hiç görmedi. Benim gittiğim illerde oranın mahalli gazeteleri ve mahalli televizyonları benimle röportaj yapıyorlardı. Burada sizler hariç soran hiç olmuyor. Gittiğim illerin gazetelerinde haber çıkıyor, televizyonlarda konuşuyorum, Balıkesir’de kimse uzaktan yakından gelip bu kim diye sormadı. Bu biraz üzücü”dedi.

‘’İsmail Akçay Türkiye’nin değil tüm Balkanların gururu’’

“Atina havaalanında uçaktan indiğim zaman Yunan gümrükleri polisleri koşuşturuyorlar; “ İsmail Akçay gelmiş diye’’ çantalarımı alıp taksiye konvoy geldiğinde otele gidiyorum. Atina-Ankara biletim onaylanmış, tercümana dedim ki ben Almanya’ya gitmek istiyorum mümkün mü tercüman gitti geldi, ne oldu dediğimde başkan demiş ki İsmail Akçay Türkiye’nin değil tüm Balkanların gururu. Yunan havayolları dünyanın neresine gidiyorsa açık bilet göndeririz demişler ve Almanya’ya gittim. Japonya’ya gidiyorken bir baktım havaalanında bütün gazeteciler orada. Makineleri yere koymuşlar koşarak ellerini ileri geri sallıyorlar. ‘Bunlar ne yapıyorlar ‘ dedim tercümana İsmail Akçay senin taklidini yapıyorlar dedi bana. Hoşuma gitti tabi ki. Amerika’da kalmam için benimle konuşma yaptılar, 78 yaşındayım, 1961 yılında başladım atletizme. 135 defa milli oldum ve 1968 yılında yılın sporcusu. 62 yılında yüzyılın atleti seçildim. En büyük desteğim ulusal basındı beni göklere çıkarıyordu.”

“Manevi Destek Önemli”

‘’Gençlere tavsiyem spor yapsınlar herkes spor yapsın, artık spor, spor olmaktan çıkmıştır! Spor bir ülkenin en etkileyici reklam ve propaganda alıcı haline gelmiştir diyen Akçay örneklerle yaşadıklarını anlattı: Messi nereli diyorum Arjantinli hocam diyor, cumhurbaşkanı kim diye soruyorum bilmiyorum hocam diyor. Ronaldo nereli diyorum Portekizli hocam diyor, cumhurbaşkanı kim diyor bilmiyorum hocam diyor ama ülkesini tanıtıyor. Spora destek Balıkesir’de bir yere var o da futbol nedenini de bilmiyorum. Bir maça gittim İstanbul’da utandım bir Türk yoktu, hepsi yabancı. Türkiye’de Türk futbolcu da yetişir. Devamlı ve düzenli idman yapması gerekir, gerçekten istiyorsa. Evden işe, işten eve koşarak geliyordum, maddi değil ama dünyanın her yerinde manevi değer gördüm. Türkiye’den de hiçbir zaman vazgeçmedim damarlarımda Türk kanı aktığı için.”Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu