Özel HaberlerGündem

KAPORTACILIK BİR SANATTIR

‘Söz Sanayinin’de bu hafta ki konuğumuz Kaporta Market işletmecisi Ramazan Bayata. 11 yaşından bu yana sanayinin içinde olduğunu belirten Ramazan Bayata ile sanayinin durumundan, yaşanan sıkıntılardan ve meslek hayatından konuştuk.

 

Uzun yıllardır sanayinin içinde olan Ramazan Bayata, sanayide çırak sıkıntısı yaşandığını ve yetişen bir nesil olmadığını dile getirerek sıkıntısından bahsetti. Çamlık mevkiinde yaşadıkları sorunları değinen As Oto Kaporta Market işletmecisi Ramazan Bayata Ramazan ayında aynı sorunları yaşamak istemediklerini vurguladı.

 

Müşteriye saygı ve güven

Mesleğini ve özelliklerini anlatan Bayata, “11 yaşımdan beri sanayinin içindeyim. Bizim meslekte  Aaraçlarda meydana gelen vuruk, çarpma, devrilme veya değişiklik gibi meydana gelen deformasyonu onarıyoruz. İşimiz de kesinlikle gerekli bilgi ve beceriye sahip olmak gerekiyor. Sonuçta bir  sanatkarlıktır. Bunun harici bizim mesleğimizin en önemli özelliği sabır, dikkat, özen, emek ve bilgi gerektirmesidir. Müşteriye saygı ve güven olmazsa olmazdır” dedi.

İşini konuşturuyor

Müşteri memnuniyetinin önemine değinen Bayata, “Mesleğimiz çok güzel. Çok da seviyorum. İşimi de düzgün yapıyorum. Müşteri memnuniyetini ön planda tutuyorum. Amacımız para kazanmak değil, müşteri kazanmak. Mesleğin zorlukları çok yok. Sürekli ayakta duruyoruz İşimden memnunum severek yapıyorum. Mekanik olmadığı için sadece kaporta ve yedek parça, çıkma parça tedarikimiz var. Ben kendimi işte konuşturuyorum Esnafla da diyaloğum çok iyi. Müşteri ile de çok iyi. Senelerdir sanayinin içindeyim ve işimi de çok özenle ve titizlikle yapıyorum” şeklinde konuştu.

Çırak yetişmiyor

Yaşanan çırak sıkıntısına değinen Bayata, “Çırak yetişmiyor. İleriki senelerde bizim meslek yok olacak. Sıfırdan başlayan çırak şu anda yok. İşsizlik var diyorlar ama ben buna inanmıyorum. Sadece bizim meslek grubumuzda değil bütün meslek gruplarında genel olarak bu böyle. Eleman sıkıntısı büyük. Yaşanan bir çırak sıkıntısı var. Biz 3 kişiyiz burada. Çırak almak istiyorum. İhtiyacım var ama dediğim gibi çırak yok” dedi.

 

“Böyle bir durumu yaşamak istemiyoruz”

Sanayinin taşınma durumu için de görüşlerini bildiren Bayata,  “Bence taşınma durumu iyi olur. Ancak bu şekilde ben dükkan sahibi olurum, kiracılıktan kurtulurum. Çünkü çoğu depo. Depolarda dükkan kiralarını arttırıyor. Ağır araç bölümü ayrı, otomobil grubu bir yerde olacakmış. Bölüm bölüm olduğu zaman kimse zorluk çekmez. İyi olacak bence. Bir de bizim çamlık sıkıntımız var. Ailecek gelen yere kimse gelmez oldu. Ben bile geçerken çekiniyorum. Ramazan ayındayız. Böyle bir durumu yaşamak istemiyoruz. Kapısı olsa ya da ücret ile giriş olsa bu şekilde olmaz hem de saniye katkısı olur” ifadelerine yer verdi.

Trafik kurallarına uyulmalı

Araç sahiplerine önerilerde bulunan Bayata, “Genel olarak periyodik olarak yapılan araç bakımları çok önemli. Bunların haricinde her şeyden önemlisi trafik kurallarına mutlaka uyulmalı. Kesinlikle alkollü araç kullanmasınlar. Emniyet kemeri bence çok önemli. Bunun haricinde dalgın, stresli ve uykusuz olduklarında trafiğe çıkmasınlar. Bunlara dikkat etmeleri hem can hem de mal güvenliği açısından çok önemli” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu