Köşe Yazıları

Karpuz ve Peynir

Yaz mevsiminin en lezzetli ve ferahlatıcı tatlarından olan karpuz, vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksek bir meyve. Ayrıca yanında peynir eşliğinde tüketildiğinde daha da lezzetli oluyor. Özellikle yaz aylarında, sıvı kaybını önlemesi ve Cilt sağlığını desteklemesi açısından karpuz yiyin.

 

Bu yazımda karpuzun faydaları üzerinde duracağım.

Az ama öz yenen dengeli besinlerin faydasından yararlanın. Ayrıca, Bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylelikle, kan basıncını düzenlemesi ile de karpuzun faydaları arasına giriyor.
Ancak bu faydaları elde etmek için karpuz tek başına etkili değildir. Karpuzun, sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına eklenmesiyle birlikte tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak mümkündür.

Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, yüksek oranda su içermesi nedeniyle birim hacimde içerdiği enerji miktarı düşüktür. 100 gram karpuz, vücuda yaklaşık olarak 30 kilokalori enerji sağlar. Bir porsiyonu bir orta boy karpuzun yarısının 1/8’i kadar ve yaklaşık 200 gr olarak bir ince dilimdir. Bu miktardaki karpuz 60 kilokalorilik standart bir meyve değişimine denk gelir.
100 gram karpuz;8 gram karbonhidrat,0.6 gram protein,0.2 gram yağ içerir.
Karpuzun, vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir.

100 gram karpuz günlük; C vitamini gereksiniminin yüzde 14’ünü,A vitamini gereksiniminin yüzde 12’sini,Potasyum mineraline olan gereksinimin yüzde 3’ünü,Magnezyum gereksiniminin yüzde 2’siniB1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin yüzde 2’sini karşılar.
Vitamin ve minerallerle antioksidan besin ögeleri açısından oldukça zengin olan karpuz, bu özelliği sayesinde sağlık açısından vücuda pek çok fayda sağlar. Bu faydaları elde etmek için karpuz tek başına etkili olmasa da sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına karpuzun eklenmesi ile birlikte tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak mümkündür.

Sıvı kaybını önler

Uluslararası bir araştırma, karpuzun yüzde 92 oranında sudan oluştuğunu ve bunun hem vücut ısısın hem de kan basıncının azaltılmasında etkili olduğunu ortaya koymuştur. Dehidratasyonu önlemek için günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Diüretik etki göstererek vücuttan su atılımı sağlayan çay ve kahve gibi içecekler bu miktara dahil edilmemelidir. Su tüketimine ek olarak karpuz gibi yüksek su içeren bir besinin tüketimi de dehidratasyonun önlenmesi açısından önemlidir.
Su oranı çok yüksek olan karpuzun diüretik özelliği bulunur. Yani, sık sık idrara çıkılmasına neden olabilir. Bu nedenle karpuz, ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında iyi bir besindir.

Cilt sağlığını destekler

Karpuzdaki A ve C vitaminleri sağlıklı cildi destekler. C vitamini, cildin esnek ve saçların güçlü olmasını ağlayan bir protein olan kolajen üretimini artırır. A vitamini ise cilt hücrelerinin oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda sıcak yaz aylarında vücudunuzu nemlendirmeye de destek olur.

Kansere karşı korur

Özellikle karpuzun kırmızı renkli iç kısmının likopen içeriği yüksektir. Çok güçlü bir antioksidan olan likopen, hücrelerin korunmasında ve toksinlerin atılmasına yardımcıdır. Bunun yanında antioksidanların hasar veren zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek diyabet, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etkileri vardır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kan basıncını düzenler

Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürür. Yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarır. Stresi azaltır. Damarların sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur.

Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir Nitrik oksit, kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur ve bu da kan basıncını düşürür. Bu sayede kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.

Gebelikte karpuz tüketmenin faydaları nelerdir?

Hamilelik süresince tüketilebilecek ve aynı zamanda tüketilmemesi gereken pek çok meyve mevcuttur. Karpuz ise güvenli seçenekler arasında yer almaktadır.Karpuz, vücudu hasara ve hastalığa karşı korumaya yardımcı olan iki antioksidan lutein ve likopen açısından zengindir. Bazı araştırmalara göre bu antioksidanlar, gebelikte komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Karpuz mideyi ve yemek borusunu çok rahatlatır. Hamile kadınlar asitlik ve mide ekşimesi gibi çeşitli sindirim problemlerinden muzdariptir. Karpuz, bu sorunları hafifletmeye yardımcı olan ve anında rahatlama sağlayan soğutma özelliklerine sahiptir.

Karpuz, gaza neden olduğu bilinen bir şeker türü olan sorbitol içerir. Bu sebze ve meyvelerde bulunan besin lifi, sindirilmeden bağırsaklara geçtiği için gaz üretimini artırır. Gaz yapan bu meyve ve sebzeleri daha az tüketmek veya yerine gaz yapmayan meyveleri tercih etmek gaz oluşumunu önemli oranda azaltacaktır.Diyabeti olan hamile kadınların yeterli porsiyonlarda tüketmesi önerilmektedir.
Karpuz, hamile bir kadının diyetine çeşitlilik sağlamakla birlikte yukarıda belirtilen faydalarının şu anda bilimsel bir desteği bulunmamaktadır.

Kimler karpuz tüketmemeli?

Yüksek potasyum içermesi nedeniyle böbrek hastaları karpuz tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalı. Ayrıca;
İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeliler. 2 dilimi (280 gr) aşmamaları gerekir. Özellikle diyabet hastaları karpuzu peynir ile tüketirse kan şekeri dengesini sağlamış olur.

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu