EğitimKöşe Yazıları

Park ve Bahçelerimizdeki ZEHİRLİ GÜZELLİKLER

Park ve Bahçelerimizdeki ZEHİRLİ GÜZELLİKLER

 

Yenildiğinde ya da herhangi bir şekilde temas halinde, insan ya da hayvanların normal hayatsal fonksiyonlarında istenmeyen durumlar meydana gelmesine neden olacak miktarda toksik madde içeren bitkilere zehirli bitki denir.
Türkiye’de azımsanamayacak çokluktaki zehirli bitkiye, kent parklarımızda da rastlamak mümkün; at kestanesi, zakkum, porsuk ve nergis bu bitkilerden sadece birkaçı.

İşte park ve bahçelerdeki zehirli bitkilerden bazıları:

Adi porsuk (Taxus baccata):

Bu bitkinin kırmızı renkli meyveleri, içerdiği kimyasallar nedeniyle oldukça zehirlidir. Bu bitkinin tohumuyla birlikte meyvesini yiyen kişilerde önce kol ve bacak kasılmaları görülmektedir. Ölüm vakası da kayıtlara geçmiştir.

Hint yağı (Ricinus communis):

Risin adı verilen zehirli kimyasal bitkinin tamamında bulunmakla beraber, tohumlarında yoğunlaşmaktadır. Tek bir tohum, insanı iki gün içinde öldürmeye yeter.

At kestanesi (Aesculus hippocastanum):

Türkiye’deki kent parklarında sıklıkla kullanılan bir dekoratif ağaç türüdür. Meyvelerinin yenmesi zehirlenmelere yol açma olasılığı var.

Yüksük otu (Digitalis purpurea):

Mor, pembe ya da beyaz renklerde çan benzeri büyük çiçekleri olan bir bitkidir. Çiçekleri, yaprakları, sapları ve tohumları zehirlidir. Bitki yendiğinde bulantı ve kusma, hiperkalemi, kalp aritmisi ve kalp atışlarının hızlanma olur.

Zakkum (Nerium oleander):

Zakkum hem çok güzel hem de ölümcül derecede zehirli bir çiçekli bitkidir. Bitki özsuyu ve yapraklarının cildi ve gözleri tahriş eder. Dumanını solumak tehlikeli olduğundan kuruyan dal ve yaprakların yakılmaması da tavsiye edilir. Zehirlenmeler genelde yaprakların yenmesiyle gerçekleşir. Zakkum zehirlenmesinin mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve kalp aritmisi, kalp çarpıntısı gibi kardiyak etkiler ortaya çıkar. İçerdiği toksinler ayrıca merkezi sinir sistemini de etkiler. Uyuşukluğa, titremelere, kasılmalara, nöbetlere, felce hatta ölümcül komaya neden olma olasılığı var.

Orman sarmaşığı (Hedera helix):

Kent parklarında da sıklıkla duvarlara sardırılır ya da yer örtücü olarak kullanımı olur. Meyveleri ve öz suyu zehirlidir.

Şimşir (Buxus sempervirens):

Ülkemizde park ve bahçelerde bordür bitkisi olarak kullanılır. Yaprakları zehir ihtiva eder. Tadı oldukça acıdır. Yapraklarını yemek ölümcül olmasa da sonuçları ağır olabilir.

Nergis (Narcissus sp.):

Nergis çoğumuzun sevdiği lale ve sümbül gibi soğanlı bir bitkidir. Özellikle soğanı zehirlidir. Yemeklerde kullandığımız soğanlara benzemektedir. Kayda geçen zehirlenmeler de genelde soğanı yedikten sonra gerçekleşmiştir. Yarım soğan yemek bile şiddetli karın ağrısına neden olur.

Sonuç olarak peyzaj tasarımlarında kullanılan bu bitkilerin estetik ve fonksiyonel özelliklerinin yanı sıra bu tehlikeli özelliklerini de göz ardı etmemeliyiz. Özellikle çocuklarımız için sıklıkla kullandığımız bu yaşam alanlarında kullanılan süs bitkileri konusunda çok dikkatli olmalıyız.

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu