GündemKöşe Yazıları

Kediler 9 Canlı Değil! Yüksekten Düşerse Kırıkları Olabilir

Kediler 9 Canlı Değil! Yüksekten Düşerse Kırıkları Olabilir

Kediler 9 canlı değildir; yüksekten düşseler de ayaküstü düşer ve hiçbirşey olmaz sözünü hemen hemen herkes duymuştur. Ancak durum hiçte öyle değil bir kedi’nin yüksekten düşmesi ciddi sorunlara yol açabilir.

Veteriner Hekim Dr. Onur Derincegöz, “Kediler doğaları gereği meraklı ve hareketli hayvanlardır ve yüksek yerlere çıkmayı severler. Bilinçli olarak yüksek yerlerden atlamasalar bile bazen kaza sonucu düşebilmektedirler. Çok bilinen bir yanlışın aksine kediler 9 canlı değildir ve yüksekten düşmeler ciddi sorunlara yol açabilir” diyor.

“Kediler düşerken doğal bir korunma mekanizmaları vardır. Tabi ki bu onların yüksekten düşmelerde herhangi bir zarar görmeyeceği anlamına gelmez” diyen Derincegöz, “Yüksekten düşen kediler, yüksek hızlarda yere çarptıklarından birçok sorun ile karşılaşmak mümkündür. Bu sorunların başında kırık problemleri gelmektedir.”

Hasta yakınlarının üzgün ve şaşkın olduğu anlarda verdiği en büyük tepki ise normalde ‘’kedim yüksekten atlamaz ya da düşmezdi’’. Sözlerini ifade etmektedir. Unutmamak gerekir ki bu tür durumlar ya bir defa gelir yada birkaç defa… Dikkatsiz davranıldığında üzücü bir durum ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Yavru ya da yetişkin kedilerde anneden yavruya geçen bir ‘’ yüksekten düşme bilinci ‘’ bulunmaz. Basit bir dille ifade etmek gerekir ise buradan atlar isem düşerim, başıma bir şey gelir, buradan atlamak tehlikelidir, ya da buna benzer düşünce ve bilinç oluşmaz. Hasta yakınlarının ( hasta sahibi ) kedilerde yükseklik bilinci olmadığını bilmelilerdir. Aksi davranış ve durumlarda üzücü hatta sonu ölümle sonuçlanan süreçler yaşayabilirler.

Kediler hiç mi öğrenemez yüksekten düştüklerinde öleceklerini ya da kötü bir durum olacağını diye kafanızda sorular oluşabilir. Bazen bu gibi durumlar farklı yöntemler ve eğitimler ile öğretilebilir. ( Bunun ile ilgili videolar için lütfen tıklayınız ) Bu eğitimler sonrasında da yüksekteyken dikkatini çekecek cisimler ( kuş, yaprak, balon, vb. ) sesler ( kızgınlıkta ki kedi sesleri, bağırma çağırma, sahibinin sesi ) ya da denge kayıpları, hastalık sonucu koordinasyon ve denge bozukluklarında vb. gibi durumlarda da başınıza gelebilir.

Kediler yüksekten düşmemesi için çözümler neler diye sorarsanız?

En iyi çözümü özel sineklikler, metal teller, kapalı balkon, kontrollü ve gözetim altında alanlarda kedinin dolaşmasına izin verme vb. durumlar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu