Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Kepsut’un Saklı Tarihi

Kepsut’un Saklı Tarihi: Balıkesir’in ilçelerinden Kepsut’ta antik çağın izleri bulunuyor. Mysia bölgesinde yer alan Kepsut’a bir tarihi yolculuk yapmaya hazır mısınız?

 

Kepsut’un Saklı Tarihi

Giphy 13

Hadrian Othera

Bu tarihi yolculukta, Kepsut’un Roma döneminden önceki tarihi oldukça karanlık. Pergamon Krallığı devrinde buradan Hadrian-ot Hera olarak söz ediliyor. Daha sonra bu sözcük suların birleştiği yer anlamına gelen Hadrian-othera’ya dönüşüyor.

 

Kes

Kepsut’un Saklı Tarihi Kes-bit’ten Kepsut’a

İlçenin tam kuruluş tarihi bilinmiyor. Halk, arazinin verimli olması, mahsulün çabuk yetişmesi nedeniyle “Kes-bit” demiştir. 1953’e kadar “Kepsut” olarak resmi yazışmalarda ismine rastlanan İlçe adı, hakkında “KEPSUT” yazıldığı için o günden sonra bu şekilde kaldı.

 

Kk

Bir Kervan Yolu Buradan Geçiyor…

Güneyden gelen ve Dursunbey yönünden İç Anadolu’ya bağlanan kervan yolu buradan geçmektedir. Selçuklular döneminde kervan yolu üzerindeki Beyköy ve Akça Köy’de bazı kalıntılarla karşılaşılmıştır. Bunlar yörenin Selçuklular tarafından bir konaklama yeri olduğu izlenimini vermektedir.

 

Giphy 1 5

Ayrıca İlçede Hangi Tarihi Kalıntılar Var?

  • Tekke Işıklar Köyü’nde Yıldırım Beyazıt’ın Sancak Beylerinden olan ve Ankara Savaşına katılan Ayni Ali Bey’ in türbesi
  • Kalburcu Köyü Asartepe sit alanı
  • Kışla Mevkii, Bükdere Mağarası
  • Tarihi ve kültürel öneme sahip eserler arasında yer alıyor.

 

7 17

Öte yandan: Kepsut ilçesi güneyden kuzeye yaklaşık 30 km, batıdan doğuya da yaklaşık 40 km genişliğindedir. Yüz ölçümü 894 km2 olan ilçemiz 39o 45 ve 39o 30 kuzey enlemleri ile 28o 0,5′ ve 28o 25′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. İlçemiz Balıkesir’in doğusunda denizden 85 metre yükseklikte bir alana kurulmuş olup; Balıkesir-Dursunbey karayolu üzerinde üç tarafı Değirmencik, Kille ve Simav Çayı ile çevrili yarımada görünümündedir. 

Haber: Muhammed Can Akyürek

gazetemerhaba

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu