Gündem

Köylü mü? Çiftçi mi? İkisi de mi? Çiftçilik mesleği!

Köylü mü? Çiftçi mi? İkisi de mi? Çiftçilik mesleği!

 

Aslında çok çok öncelerden, babanızdan, dedenizden bu yana kafanızda yer ederek gelmesi gereken ve bu bilinçle hareket etmeniz gereken bir düşünceyi ve sahiplenmeyi işleyeceğim bu hafta. Bazılarınız duymadı ve dolayısıyla bilmiyor bunu, bazılarınız duydu ama bilmiyor.

Sizlerin farkında olması gerektiğini düşündüğüm bilgilerden sadece birisi bu ve önemli.

Yazıyı okuyunca bunun farkında olmadığınız için hayıflanmayın, nice insanlar, yöneticiler var bunun farkında olmayan! Hatta bir dönem Ziraat Odası’nda söylediğimde bile birbirine bakanların sayısı o kadar çoktu ki onları tek tek saymama neden olmuştu, gülerek saymıştım, kısa bir bilgilendirmeden sonra çay içtik!

Ben köylüyü bilirim, köylü-çiftçiyi de bilirim, köylü olmayan çiftçiyi de bilirim!

Kavramsal olarak köylü-çiftçi ayrımını yapalım önce: Köyde doğmuş ve büyümüş ama çiftçiliği hiçbir dalı ile uğraşmayan kişilere köylü, hem köyde doğmuş ve çiftçilikle uğraşan kişiye köylü-çiftçi, şehirde doğmuş, büyümüş, çiftçilikte sonradan uğraşmaya başlamış kişiler sadece çiftçi deniyor literatürde. Bu kavramsal ayrım sadece iki ayrı vasfın tanımlanması içindir, yanlış anlaşılmasın. Köylü olan çiftçi olmayınca veya çiftçi olan köylü olmayınca değersiz değildir. Hem köylü hem çiftçi olan da statü olarak daha da üstün değildir. Daha üstün nasıl olunur biliyor musunuz? Para kazandığı işini, mesleğini daha bilinçli ve daha iyi yaparak.

İşte size bir bilgi daha!

Çiftçilik bir meslektir, meslek odası vardır. Bu meslekten para kazanılır. Ticari kazanç amacıyla çiftçilik yapanlar için çiftçilik ek bir uğraş değildir, olmamalıdır da. Ticari olarak para kazanma beklentisi olmayan, hobi bahçesi şeklinde yetiştiricilik yapanlarda ise ek uğraş olabilir.

——

Genelleme yapmak doğru değil ama çiftçilik yapanlar arasında çoğunlukla “aman sende!” cilik, “ne gerek var!” cılık bazen de “hadi canım sende!” cilik hat safhada. Neden olduğunu kafamın almadığı bir şey var; “Kendi bildiğinin en doğru olduğu düşüncesiyle hareket etmek”, “Bildiğinin doğru olduğunu zannetmek, Yanlış bile olsa” ve “Olması gereken doğru neyse onu öğrenmemek”.

——

“Bilgi isteyene verilir, herkese değil!”

Diyeceksiniz:

“Niye burada yazıyorsun o zaman? Herkes okuyor, bilgiyi kimin istediğini nereden biliyorsun da bilgi veriyorsun?”

 

Burada yazıyorum çünkü herkes faydalansın; bilmiyorsa öğrensin, yanlış biliyorsa düzeltsin, Sonra herkes yaptığı işi daha iyi yapmak için bilgiyi istesin. Kaldı ki bu yazıyı şu anda okuyorsan merak ediyorsun “acaba bu hafta ne yazmış” diye.

 

Aslında denklem basit; köylü çiftçinin ve köylü olmayan çiftçinin mesleği çiftçilik. İnsanlar kendi mesleklerinde iyi olup, geçim kaynakları olan mesleklerinde doğruyu yapmak için nasıl ki kendilerini ve işlerini bir şekilde geliştiriyorlarsa çiftçilikle uğraşanlar da bunu yapmak zorunda.

 

Mesleğinize sahip çıkın, gereklerini yerine getirin, daha iyi olmak için çalışın, tek başımıza değiştiremeyeceğimiz sonuçları konuşup laf hamallığı yapmanın bir yararı yok. İşinize, mesleğinize odaklanın. Tarımda bir numara olanlar işinde iyi olduğu için bir numara. Kalın sağlıcakla.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu