Gündem

Mağarada 3000 Yıllık İnsan Kemiği

Bir mağarada 3000 yıllık insan kemiği çıktı. Araştırmacılar konu hakkında çalışmalar başlatıyor.

Mağarada 3000 Yıllık İnsan Kemiği

Alaska’da Bir Mağarada 3.000 Yıllık İnsan Kemiği çıktı.

Amerika’da yaşayan ilk insanlar, 20.000 yıldan uzun bir süre önce Sibirya’dan Amerika’ya gelmiştir. Bunlardan bazıları Güney Amerika’nın en ucundaki Tierra del Fuego‘ya kadar inmiş, bazılarıysa anavatanlarından çok uzaklaşmamıştır.

University at Buffalo’dan evrimsel biyolog Charlotte Lindqvist ve meslektaşları, bazı Modern Alaska Yerlilerinin halen atalarının 3.000 yıl kadar önce yaşadıkları bölgelerde yaşadığını gösterdi.

Dr. Lindqvist’in Alaska’da yürüttüğü çalışmada, eyaletin güneydoğu kesimindeki bir mağarada bazı memeli kalıntıları buldu. Başlangıçta kalıntılar arasındaki bir kemiğin bir ayıya ait olduğu düşünüldü. Ancak genetik analiz bu kemiğin aslında bir kadına ait olduğunu gösterdi. Aynı çalışmanın araştırmacılarından Doktora Öğrencisi Alber Aqil bu konuda şunları söylüyor:

Alaska’daki Modern Yerli Halklar, ilk göçlerden beri aynı yerde kaldılarsa bu tarih öncesine ait kemiğin sahibiyle akraba olabilirler!

Bu gizemli ihtimali araştırmak için, arkeolojik kalıntıların azlığı nedeniyle, DNA analizleri kullanıldı.

Tarihteki ilk insanlar, buzullar arasındaki yollar açılmadan önce Pasifik Kuzeybatı Kıyısı boyunca güneye doğru ilerlemişlerdir. Bu insanlardan mağarada kalıntıları bulunan kadın gibi bazıları Alaska Körfezi’nin etrafına yerleşmiştir.

Aqil ve meslektaşları, 3.000 yıllık kemiği analiz etti. Bunun sonucunda kemiğin sahibinin bugünkü Alaska Yerlileriyle akraba olmasının oldukça olası olduğunu keşfetti. Bu keşif, Mağara’daki Kadının bugünün Yerli Amerikalılarıyla genetik bir bağlantısı varsa bunun belgelenmesi gerektiğini gösterdi.

Bu gibi çalışmalarda, arkeolojik kalıntıların bulunduğu bölgenin halkıyla iş birliği yapmak oldukça önemlidir. Bu nedenle bilim insanları ve Alaska Yerlileri arasındaki iş birliği, bölgede yapılan mağara keşiflerinde büyük öneme sahipti. Wrangell Kooperatif Derneği, çalışmada konu alınan kadına “Mağaradaki Genç Kadın” anlamına gelen “Tatóok yík yées sháawat” ismini verdi.

Mağarada 3000 Yıllık İnsan Kemiği

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu