Ender GÖKMEN

Mahmut Öğretmen Kendi Elektriğini Üretiyor

Van’ın İran sınırına yakın Çaldıran ilçesinde bulunan  Çubuklu Köyü Galatasaray Ortaokulu’nun elektrikleri, bulunduğu nokta ve fiziki şartlardan dolayı sürekli kesilmekteydi ama 4 yıl önce bu okula fen bilgisi öğretmeni olarak atanan Mahmut Çakır, yeniden değerlendirdiği malzemeler ile tasarladığı rüzgar türbini ile okulun kendi elektriğini üretmesini sağladı.

Elektrik kesintilerinin eğitim faaliyetlerini ve öğretmenleri olumsuz anlamda etkilediğini gören Çakır, aslında sürekli denemek istediği bir projeyi okulu için denemeye başladı. İnternet üzerinden ulaştığı bilgi ve kişiler yardımı ile geliştirdiği, rüzgar türbini için gerekli malzemeleri de yeniden değerlendirdiği parçalardan oluşturdu. Mahmut öğretmenin bir elektrikçide gördüğü eski bir motor, inşaat su boruları, sanayinden çıkma demir  ve eski bir okulun bahçesindeki bir direk ile hafta sonları da çalışarak tasarladığı rüzgar türbini şu an okul bahçe aydınlatma­sı; okul içinde oluşturulan bir alanda USB girişli tüm teknolojik malze­melere sınırsız şarj imkanı ve hatta gerektiğinde belirli aralıklarla birkaç bilgisayar çalıştırabiliyor.

Mahmut Çakır geçtiğimiz günlerde de, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca düzenlenen Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödüllerinde bu projesi ile başarı belgesi ve ödül aldı. Rüzgar sayesinde bedava elektrik ürettiklerini, bunun yanında doğaya ve çevreye zarar vermediklerini belirten Çakır, bu projenin sadece okuldaki elektrik sıkıntısını çözmekle kalmadığını, öğren­cileri için çok iyi bir örnek ve bilgi kaynağı olduğunu belirtiyor. Bu proje sayesinde öğ­rencilerin yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi düzeyi artmış ve temiz enerji ve geri dönüşüm adı altında birçok ders içi ve ders dışı etkinlikler yapılmış. En büyük ödülün öğrencilerin yüzünde oluşan tebessüm olduğunu belirten Çakır, “Bu denli zor koşullarda öğrencilerimin kar kış demeden sırf okulda öğretmenleri ile zaman geçirmek ve ders işlemek için geliyor olmaları bile bu mücadeleye değer.” dedi.

Öğrencilerin ve çevrenin iyiliğini, güzelliğini düşünen Mahmut Bey ‘e saygılarımı sunuyor; kendisinin ve diğer bütün öğretmenlerimizin, 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyorum.

Kaynak: EkoIQ, İHA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu