Köşe YazılarıEnder GÖKMEN

Akdeniz’de Deniz Suyu Sıcaklık Rekoru Kırıldı

İspanya Deniz Bilimleri Enstitüsü 25 Temmuz Salı günü Akdeniz‘de su sıcaklığının 28,71 dereceye ulaşarak yeni bir rekora imza attığını bildirdi. Bir önceki rekor 23 Ağustos 2003 tarihinde 28,25 derece ile gerçekleşmişti.

Akdeniz’de Deniz Suyu Sıcaklık Rekoru Kırıldı…. Yaşadığımız bu sıcaklıklar deniz yaşamını tehdit ediyor. Daha önce 2015 ve 2019 yılları arasında yaşanan sıcak hava dalgaları sırasında mercanlar ve yumuşakçalar da dahil olmak üzere yaklaşık 50 tür yok olmuştu.

Okyanus ısınmasının etkisi ise, Akdeniz’in şu anda tuttuğu ısıyı serbest bıraktığı ve potansiyel olarak fırtınaları güçlendirdiği sonbahar ve kış aylarında etkisini gösterecek.

Denizden gelen benzeri olmayan bu ısı, sadece güney Avrupa’da değil, (Akdeniz’in Avrupa’nın büyük bir kısmı için ısı ve nem kaynağı olarak işlev görmesi nedeniyle) kıtanın geri kalanında da şiddetli yağışları tetikler.

İlgili Makaleler
Aşırı hava olaylarına çok daha fazla maruz kalabiliriz

Bu yaz, yoğun orman yangınları ve sıcak hava dalgalarından ani sel ve dolu fırtınalarına kadar Avrupa’nın dört bir yanında aşırı hava olayları oldu.

İzmir şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştı ve 43,2 dereceyi gördü.

İtalya’nın kuzeyinde meydana gelen dolu fırtınası, tenis topu büyüklüğündeki dolu tanelerinin Lombardiya’nın küçük kasabalarını vurdu. Bunun sonucunda en az 110 kişinin yaralanmasına neden oldu.

İtalya’nın güneyinde sıcaklıklar 46 derecenin üzerine çıktı. Devamında, Roma’daki bazı hastanelerde dehidrasyon ya da sıcağa bağlı diğer hastalıklar nedeniyle acil servislere gelenlerin sayısında yüzde 20 ila 25 oranında artış oldu.

Hırvatistan’da da benzer bir sıcak hava dalgası altı kişinin ölümüne neden oldu. Yunanistan’daki orman yangınları Korfu ve Rodos dahil olmak üzere birçok adada etkili oldu ve binlerce kişiyi tahliyeye zorladı.

İspanya’nın kuzeydoğusundaki Zaragoza kentinde sel felaketleri meydana geldi. Meydana gelen sel felaketi sokaklarda hasara yol açtı. Ayrıca, Katalonya ve Endülüs gibi İspanya’nın doğu ve güney bölgelerinde kuraklık etkisini sürdürmeye devam ediyor.

El Niño ile birlikte Avrupa’da olan aşırılıklar şiddetli oldu. Dahası, analizler insan kaynaklı iklim değişikliği ile meydana gelen bu felaketler arasında açık bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

World Weather Attribution grubu,

Avrupa’daki son sıcak hava dalgalarının iklim krizi nedeniyle en az 950 kat daha olası hale geldiği sonucuna vardı.

Kuzey Avrupa’nın serin ikliminin güneyin artan sıcaklığıyla çatışıyor. Bu nedenle, insan kaynaklı iklim değişikliğinin de etkisiyle gelecekte daha aşırı hava koşullarının olması muhtemel.

Euronews Green’e konuşan bir MET ofisi sözcüsü açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, “Kuzey yarımkürede, Akdeniz’de de gördüğümüz gibi, ısı kubbeleri oluşuyor” dedi. “Jet akımı büküldüğü için bu ısı kubbelerinin oluşmasına izin veriyor. Daha sonra, diğer hava sistemlerinin gelip onun yerini alması için kubbeyi hareket ettirmek zor.”

Cerberus antisiklonu kıta boyunca ilerledi. Dahası, İtalya’nın yanı sıra Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’nın büyük bölümünde sıcak hava dalgası haftalardır devam ediyor.

Son olarak, MET Office sözcüsü açıklamasına şunları ekledi. “Avrupa ve Kuzey Afrika’da gördüğümüz gibi, bu sistemler bir kez kurulumu oldu. Daha sonra hareket ettirilmeleri inanılmaz derecede zordur.”

Kaynaklar:
Independent
Windy
Euronews Green

..Akdeniz’de Deniz Suyu Sıcaklık Rekoru Kırıldı…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu