Köşe YazılarıEnder GÖKMEN

Sürdürülebilir Seyahat Nedir?

Bu yaz küresel ölçekte deneyimlenen şu ana kadar görülmemiş seviyedeki rekor sıcaklıklar farklı sektörlerden profesyonellerin de iş ve gündelik hayat üzerine tekrar düşünmesini neden oldu. İnsan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen sıcak hava dalgalarından elbette birçok sektör de olumsuz etkilendi. Ayrıca, etkilenmeye devam ediyor. Turizm de bu sektörlerin başında geliyor.

 

Sürdürülebilir Seyahat Nedir?.. Dinlenmek, eğlenmek, keşfetmek, sağlık, iş gibi çeşitli nedenlerle birçoklarımızın hayatında önemli yeri olan seyahat tercihleri de yükselen bir ivmeyle değişim göstermeye başladı. Dijital seyahat platformu Booking.com’a göre dünya çapındaki gezginlerin yüzde 53’ü gelecekte daha sürdürülebilir bir şekilde seyahat etmek istiyor. 28 ülkede 20 binden fazla gezgin arasında araştırma gerçekleşti. Gerçekleşen bu araştırmada gezginlerin yüzde 69 seyahat endüstrisinin daha sürdürülebilir seyahat seçenekleri sunmasını bekliyor. Beraberinde, gezginlerin yüzde 48’i aşırı kalabalıktan kaçınmak için alternatif destinasyonları ziyaret etme talebinde.

Süre gelen seyahat, turizmin olumsuz etkilerini en aza indirmek ve olumlu etkilerini en üst düzeye çıkarmak amacıyla süre gelen uygulamaların benimsenmesi anlamına gelir.

İlgili Makaleler

Sürdürülebilir seyahat ama nasıl?

#1 Rotanı belirlerken popüler veya sıkça tercih ediliyor. Tercih edilen yerler yerine yakın çevrende olan yerleri tercih et. Uzak mesafeleri tercih etmek istersen de yine sıkça tercih edilen bir yer olmamasına özen göster.

#2 Ulaşım aracı olarak uçak yerine tren, otobüs, gemi gibi alternatifleri dene. Ardından Havacılık, küresel olarak tüm CO2 emisyonlarının yüzde 2’sinden sorumlu.

#3 Konaklama için çevre dostu yaklaşımları tercih et. Tesisteki yiyeceklerin tedariğinden orada kullanılan hijyen ürünlerine, tesisin yerel ekonomiye katkısından enerji tasarrufu yaklaşımına kadar birçok soru sana seçimin konusunda yardımcı olur.

#4 Alışveriş yaparken yerel, etik ve süre gelen ürünleri satın al, yerel ekonomiyi güçlendir. Aynı zamanda yerel işletmelerden yapılan alışveriş ile karbon ayak izinin azalmasına da katkı sağlanır.

#5 Yerel halkın kültürüne saygı duy.

#6 Kıyı bölgelerini ziyaret ederken atıklarını geride bırakma. Her 10 turistten 8’i kıyı bölgelerini ziyaret ediyor. Dahası, denizlere her yıl 8 milyon ton plastik karışmasına neden oluyor.

#7 Tek kullanımlık plastiğe hayır de. Ayrıca, her yıl 8 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor.

#8 Tatil öncesi alışverişini gardrobundan yap. Şayet eksik parçalar varsa takas veya ikinci el gibi yöntemleri tercih et.

Kaynak: Booking.com

..Sürdürülebilir Seyahat Nedir?…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu