Balıkesir Merhaba Blog YazılarıBakımSağlık

Makyajlı uyuyanlar dikkat!

Tenin sürekli olarak makyajla temas etmesi, cilde çok zarar verebiliyor. Özellikle uzun saatler makyajı temizlememek ciddi cilt sorunlarına yol açabiliyor. Makyajla uyumak da bazı problemlere neden oluyor. İşte makyajla uyumanın cilde zararları. Makyajlı uyuyanlar dikkat!

Cilt uzmanı ve Phanes Beauty eğitim direktörü Merve Akın, kadınların günlük hayatında rutini haline gelen makyajın cilde verdiği zararları anlattı. Özellikle Her gün dışarı çıkarken ya da işe giderken yapılan makyajın akşam eve döndüğünüzde temizlenmesi gerektiğini belirten Akın,

  • “Makyajınızı silmeden uyuduğunuzda cildinizin nefes almasına engel olursunuz. Bunun sonucunda da gözenekleriniz tıkanır. Cildinizde akne, sivilce ve siyah nokta gibi sıkıntılar meydana gelir.
  • Bunun beraberinde, cildinizin makyajdan dolayı hasar görmesini engellemek için makyajla uyumamanız gerekir. Makyajınızı derinlemesine temizledikten ve cildinizi nemlendirdikten sonra uyumanız önerilir. Bu nedenle sivilceler ve akneler cildinize zarar verecektir.
  • Ayrıca onlardan kurtulmak için hemen sıkmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak sivilcelerinizi sıkmak cilt üzerinde daha çok yayılmasına sebep olur. Ayrıca ciltte lekelenmeler oluşabilir. Son olarak, sivilceleri sıkmak en kolay çözüm olarak görülse de çok yanlıştır. Bu sebeple cildinizde sivilce çıktığında asla onlara dokunmayın” dedi.

 

Makyajlı Uyuyanlar Dikkat!

 

Makyaj temizlemenin önemi uzmanlar tarafından tekrar tekrar vurgulanıyor. Makyaj temizlemek, cildin gece boyu nefes almasını ve kendi kendini daha rahat onarmasını sağlıyor. Ancak sadece bununla kalmıyor… Kadınların  makyajını yatarken temizlememesi sonucunda kuru göz problemi ortaya çıkıyor. Bu nedenle göz kuruluğunun önüne geçebilmek için rutin muayenelerin aksatılmaması gerekir.

Kuru göz hastalığı, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir hastalıktır. Bu hastalık neredeyse toplumun yarısını etkilemektedir. Kuru göz tedavisinin gecikmesi ise gözde kalıcı hasara neden olmaktadır. Hastalığın görülme sıklığı ve şiddeti özellikle menopoz sonrası artış göstermektedir.

Göz kuruluğu görmeyi tehdit eder

Göz kuruluğu tedavi edilmediğinde görmeyi de tehdit edebilen bir hastalıktır. Belirtileri arasında gözde yanma, batma, kaşıntı, sulanma, kum varmış hissi, kızarıklık, gün içerisinde görmede dalgalanma ve gözde hissedilen yorgunluk bulunmaktadır. Ne var ki pek çok kişi bu şikayetleri yaşasa da göz kuruluğu rahatsızlığı olduğunun farkında olmamaktadır.

Göz kuruluğu günlük hayatı olumsuz etkiler

Klima, kuru ve kirli hava gibi dış ortamla etkileşim halinde bulanan gözlerimizi belirli aralıklarla kırpma ihtiyacı hisseder ve günde ortalama 10 binin üzerinde göz kırpma hareketi gerçekleştiririz. Bu durum, gözde bir kuruluk olduğunda, konforsuzluk ve görme kalitesindeki bozulmanın her göz kırpmada hissedileceği anlamı taşımaktadır.

Romatolojik hastalığı olanları da tehdit ediyor

Kuru göz hastalığı farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilmekte ve temel olarak üç ana grupta incelenmektedir. Bu ana nedenler; aköz yetmezlik denilen gözyaşının miktarca az olması, lipid eksikliği ya da kirpik dibi iltihabına bağlı olarak buharlaşması ve iki durumun bir arada bulunmasıdır. Aköz yetmezliğe bağlı kuru göz hastalığı genellikle romatolojik hastalığı olan kişilerde görülmekte ve sıklıkla ağız kuruluğu şikayeti ile birliktelik göstermektedir. Gözyaşının buharlaşması ile karakterize kuru göz hastalığına da sık rastlanmaktadır. Her yaşta ortaya çıkabilen bu tip göz kuruluğu, yaşla birlikte artış göstermektedir.

Menopoz sonrası kuru göz hastalığının görülme sıklığı artar

Göz kuruluğu hastalığının başlama yaşı altta yatan nedene göre değişmektedir. Ancak yaşla birlikte özellikle kadınlarda menopoz sonrası kuru göz hastalığının görülme sıklığı ve şiddeti artmaktadır. Bu nedenle, kadınların bu dönemde çok yakın kontrolde olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra, özellikle dijital ekran maruziyeti nedeniyle kuru göz hastalığ erken yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Bu problemin oluşmasını tetikleyen durumlar;

  • ilerleyen yaş,
  • kadınlarda menopoz,
  • ekran maruziyeti,
  • kuru iklim,
  • bazı sistemik hastalıklar
  • kullanılan ilaçlar
  • kontakt lensler
  • kapak hijyenine dikkat edilmemesi olarak sıralanabilmektedir.

 

Makyajlı Uyuyanlar Dikkat!

 

Sürekli makyaj yapan kadınlar rutin göz muayenesini ihmal etmemeli

Sürekli makyaj yapan kadınların rutin göz muayenesini ihmal etmemesi önemlidir. Genel göz muayenesinin yanı sıra kuru göz ve oküler yüzey testlerinin detaylıca yapılması gerekmektedir. Klinik tecrübelerimiz maalesef toplumumuzda kapak hijyenine yeterince önem verilmediğini göstermektedir. Kadın hastalarda özellikle kapaklar, kirpikli kenarlar, meibomian bezler, gözyaşı ve gözün ön yüzeyi yüksek teknolojik cihazlarla kontrol edilmelidir. Bununla beraber bu konuda farkındalığın artırılması ve kuru göz hastalığının önüne geçilmesinde oldukça önem taşımaktadır.

 

Daha fazlası için tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu