Köşe YazılarıBedia Uçak

Marka Yaratmak Ve Barbie

Belirli ölçülere sahip, incecik, çoğunlukla sarışın, bazen de kumral bir genç kız. Yaşı:53 İsmi : Barbara’nın Kısa haliyle Barbie. Harold Mattson’la birlikte Mattel Şirketi’nin (Mattson ve Elliot’un birleşimi) kurucusu olan Elliot Handler’in eşi Ruth Handler tarafından esinlendi.

 

Marka Yaratmak Ve Barbie… Çoğu çocuk oyuncağı bebek çocuk figürlüydü. Ve pazarda bir boşluk vardı. İsviçre seyahati sırasında bir oyuncakçı dükkanının vitrininde Alman bebeği Lilli’yi gördü. Bu tam da aklında olan yetişkin bebek fikriydi.

Lilli, Alman Bild Zeitung gazetesi için 1951 yılında Reinhard Beuthin’in çizmiş olduğu ve daha sonra 1955 yılında oyuncak haline gelen bebek. Çalışan Lilli, ne istediğini bilen ve bunu elde etmek için erkeklerin üstüne yük olmayan bir kızdı. Lilli bebek ilk olarak Almanya’da  büyüklere satımı gerçekleşmiştir. Daha sonra ona ayrıca satılan kıyafetlerini giydirmeyi seven çocuklar arasında popüler oldu. İlk Barbie bebek 1959 yılının Mart ayında hem sarışın hem de esmer haliyle tanıtımı gerçekleşti.

1959 yılında, ABD’ye dönüşünde Handler bebeğin tasarımı üzerinden yeniden çalıştı. (mühendis Jack Ryan’ın yardımıyla) Ayrıca, Handler’ın kızı Barbara’dan esinlenilerek bebeğin adı Barbie olarak değişti.

Ve Bebeğin sahneye ilk çıkışı New York’taki Amerikan Uluslar arası Oyuncak Fuarı’nda 9 Mart 1959’da oldu. Bu tarih aynı zamanda Barbie’nin resmi doğum günü olarak da geçmektedir.

Mattel Bild Lilli bebeğin haklarını 1964’de satın aldı. Sonrasında, Lilli’nin üretimi durdu. İlk Barbie bebeğin üzerinde siyah beyaz zebra çizgili mayo ve imza gibi topuz şeklinde at kuyruğu vardı. Dahası, sarışın ve kumral seçenekleri mevcuttu. Ve Bu bebek tutucu Amerika’yı Şok eder. Marka Yaratmak Ve Barbie…

Bebek bir “Genç Moda Modeli” olarak pazarlanmıştı. Beraberinde, kıyafetleri Mattel moda tasarımcısı Charlotte Johnson tarafından tasarlanmaktaydı.

Barbie Sindiy’i Yendi Firma Geri Çekildi

Üstünlüğüyle, Amerika’nın bir diğer oyuncak üreticisi devi Hasbro’nun ürettiği rakip bebek Sindy’nin 1997’de piyasadan çekilmesine neden olmuştur.

Barbie, “Amerikan way of Life”ın (Amerikan yaşam tarzı) tüm moda ve sosyolojik akımlarını yansıtmıştır. Tek bir model asla yapılmamıştır. Hamile Barbie dahi yapılmıştır!

Japon Piyasasını ele geçirmek amacıyla yapılan çekik gözlü Barbie, küçük Japon kızlarının Amerika’da satılan “gerçek” Barbie dışındakilere ilgi göstermemeleri nedeniyle geri çekilmiştir.

Yüzlerce aksesuar ve sayısız kıyafetleri de katarsak, yılda yüz milyon kıyafetle Mattel aslında dünyanın hazır giyimde en çok üreten şirketlerinden biri! 1961’den beri Barbie’nin “emrine amade prensi” Ken( Ruth’un oğlunun adı) değişmemekle birlikte “görüntüsü” biraz değişmiş, aile genişlemiştir.

1964 yılında dizleri bükülebilen, gözleri açıp-kapanan, küçük kız kardeşi Skipper ( Ruth’un diğer kızının adı) ortaya çıkmıştır.

1967’de yüzünde bir uzama olur.1968 yılında İngilizce konuşur ve Christie adında siyah bir de arkadaşı vardır.1970 yılında ise bir mini etek giyer. 1977’de Barbie’nin yüzünde bir değişiklik daha olur. Pembe elbisesi ve çantasıyla,1985 yılında, Barbie kadınların aktif denilen hayata katılımındaki artışı simgeler. Kayak ve paten yapan ya da ata binen Barbie ve aksesuar koleksiyonları,1980’li yılların başında Mattel’e katılan ve 1997-2000 yılları arasında yöneticilik yapan Jill Barad sayesinde ortaya çıkar.

1998 yılından beri ölçüleri değişmiş,96-46-86 yerine, daha iyi görünen 86-56-84 olmuştur. Barbie’yi en büyük modacılar giydirirken,1996 yılında, Mattel küçük kızlara kendi kreasyonunu yaratma zevkini tatmaları için “Stilist Barbie” CD-ROM’unu hediye etmiştir. Böylece genç kızlar artık bebeklerini kendileri giydirebileceklerdir. Seçilen kıyafetler, küçük kalıp şeklinde ince bir kumaş katmanı içeren özel bir kağıt üzerine basılabilecektir. Diğer olanaklar ise küçük kızlara bilgisayarda kendi masallarını yaratma imkanı vermiştir: Senarist Barbie, Yayıncı Barbie…

Fransa’da 1982’de kurulan Barbie Dostları Klubü iki yüz elli bini aşkın üyeye sahiptir.

2000 yılında yeni ve özel bir internet sitesi Planete B’y açmıştır. Ancak bu site günümüzde açık değildir.

Başka bir internet sitesiyse,1999 yılında Barbie’nin 40. yıl kutlamaları adına, Dünya Çocuk Dostları Kuruluşu (Amade) yararına, piaget,VArtier,Giorgio Armani Christian Lacroix,Vivienne Westwood gibi modacılar tarafından tasarımı gerçekleşen dokuz Barbie bebek açık arttırmayla satılmıştır.

Aynı yıl Mattel 8-10 yaş arası kızlara hitaben “Neslin Kızları” adında beş yeni Barbie Bebek üretir; Kaliforniyalının adı Barbie’yken, Fransız Bebeğin adı : Marie, İngiliz bebeğin adı : Chelsie, Avusturalyalının ki Susie’dir. Top modelin onaylanması : Barbie 1976’da Amerikan iki yüz yıllık “Time Capsule”üne (zaman kapsülü) konmuştur. 2076 yılında ise kapsül üçüncü yüzyıl için açılacaktır. Barbie 117 yaşındayken!

2009 yılında Barbie’nin 50. doğum gününü kutladı. Kutlamalar içinse  New York’ta Mercedes-Benz Moda Haftasında bir defile gerçekleşmiştir. Dahası mı Yıl 2023 Barbie filmi vizyonda. Sinema biletleri her gün tükeniyor! Markalaşma konusunda başarılı çizgi grafiğini iş insanları nasıl yaratıyor dersiniz?  Neyi anlatıyor Barbie ? Yaşadığı dünyanın “mükemmel kadın” imajına uzak olduğunu fark eden Barbie, yaşadığı fantastik dünyadan dışlanıyor. Uyum sağlayabileceği bir dünya bulma umuduyla gerçeklerle buluşma yolunu…

…Marka Yaratmak Ve Barbie…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu