GündemTürkiye Gündemi

Marmara Bölgesindeki Barajlar Alarm Veriyor !

Marmara Bölgesi’nde bu yıl yağış oranları düştü. Yağış oranların düşmesi, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranlarını etkiledi.

 

Marmara Bölgesindeki Barajlar Alarm Veriyor !… Marmara Bölgesi’nde bu yıl yağış oranları düştü. Yağış oranların düşmesi, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranlarını etkiledi. Ayrıca Su miktarı Istrancalar’da yüzde 19,23 olarak kayıtlara geçti. Terkos’ta yüzde 15,97 olarak ölçümü gerçekleşti.

Marmara Bölgesindeki Barajlar Alarm Veriyor !

Sazlıdere’de yüzde 14,38 oldu. Alibey’de yüzde 12,64 olarak kayıtlara geçti. Büyükçekmece’de yüzde 9,16 ve  Ömerli’de yüzde 62,62 değerleri ortaya çıktı. Darlık’ta yüzde 44,37 ve Elmalı’da yüzde 19,67′ ye kadar düştü. Pabuçdere’de yüzde 3,84 ve Kazandere’de yüzde 9,35 olarak ölçümü gerçekleşti.

Marmara Bölgesindeki Barajlar Alarm Veriyor !

Alibey Barajı’nda Doluluk Son 9 Yılın En Düşük Seviyesinde

Alibey Barajı’nda geçen yıl aynı dönemde yüzde 38,96 olan doluluk oranı bugün yüzde 12,64’e düştü. Bu oran, barajdaki son 9 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Kuruma noktasına gelen Büyükçekmece Barajı’nın su çekilen arazisinde hayvanların otladığı görüldü. Barajda geçen yıl yüzde 65,74 olarak ölçülen su doluluk oranı bugün yüzde 9,16’ya düştü. Söz konusu oran 29 Ağustos baz alındığında son 9 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, Darlık Barajı’nda ise geçen yıl 29 Ağustos’ta yüzde 60,24 olarak ölçülen doluluk oranı, bugün itibarıyla yüzde 44,37 oldu.

Marmara Bölgesindeki Barajlar Alarm Veriyor !

“Taşıma suyla değirmen döndürüyoruz”

Dr. Özdemir, Marmara Bölgesi’nin eylülden beri su alamadığını AA’ya belirtti. Son olarak, “Bu durum barajlardaki doluluk oranı düşürdü. Yeşilçay ve Melen’den şu ana kadar 525 milyon metreküp su çekildi. Taşıma suyla değirmen döndürüyoruz” dedi.

Marmara Bolgesindeki Barajlar Alarm Veriyor 2

Barajların yapılma sebebi nedir?

Barajlar önemlidir. Çünkü; insanlara içme, kullanma ve sanayi suyu sağlar, sulama suyu sağlar, balıkçılık ve rekreasyon olanakları sağlar, hidroelektrik enerji elde edilmesini sağlar. Dahası, nehirlerde suyun kontrolünü sağlar. Barajlar aynı zamanda insanları taşkın tehlikelerinden korur. Barajlar sulama suyu temin ederler.

Baraj olmasaydı ne olurdu?

Barajlar olmasaydı sular boşuna giderdi. suların birikeceği bir ortam olmazdı. İnsanların su ihtiyaçları kolay kolay sağlanmazdı. Hidroelektrik enerjisi üretimi de sağlanmazdı.

Barajın olumsuz etkileri nelerdir?

Ekolojik dengenin tahribata uğraması. Baraj sahası içinde kalan tarım alanları ve tarihi yapıların sular altında kalması. Baraj çevresinde yaşayan insanların göç ettirilmeleri. Barajın çevresinde yaşayan canlıların zarar görmesi. Bunlar sadece birkaç tanesidir.

..Marmara Bölgesindeki Barajlar Alarm Veriyor !…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu