Gündemİlçe Haberleri

Marmara Denizinde Tehlike Çanları!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve kirliliğin, denizanaları popülasyonunu artırdığını belirtti.

Marmara Denizinde Tehlike Çanları!

Marmara Denizinde Tehlike Canlari 1
Marmara Denizinde Tehlike Çanları!

Prof. Dr. Sarı, gazetecilere yaptığı açıklamada, denizin herhangi bir canlı topluluğunun hızla artmasının denizle yanlış ilişki içinde bulunulduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı. Denizanalarının çoğaldığı bölgelerde dikkat edilmesi gereken iki faktöre işaret eden Sarı, şöyle konuştu:

“Plankton Artışı ve Balık Azalması Denizanalarının Yayılmasını Tetikliyor”

“Birincisi, bu hayvanların üremesini, beslenmesini, gelişmesini teşvik eden etkenler artmıştır. İkincisi, denizanası nüfusunu kontrol eden balık türleri azalmıştır. Marmara’da her ikisi de yaşanıyor. Kirlettiğimiz denizde artan plankton, denizanasının artmasını teşvik ediyor. Yanlış ve aşırı avcılık teknikleriyle azalttığımız balıklar, denizanası nüfusunu kontrolsüz bırakıyor.”

Marmara Denizinde Tehlike Canlari 2
Marmara Denizinde Tehlike Çanları!

“Deniz Yüzeyi Sıcaklıklarındaki Artış Alarm Verici”

Sarı, Marmara Denizi’nde haftalık dalışlar yaptığını ifade ederek, “Son dalışımda deniz yüzeyi sıcaklığı 11 dereceydi. Oysa sıcaklığın 8-9 derece olması gerekir. Marmara Denizi, diğer denizler gibi ısınmaya devam edecek gibi görünüyor. Buna bağlı olarak aşırı alg çoğalmaları yaşanıyor. Bu durum, denizin rengini değiştirip kahverengiye ya da kırmızıya çeviriyor. Son günlerde de denizanası popülasyonu çok arttı” dedi.

“Denizanalarının Yayılımı Ekosistem Dengesini Tehdit Ediyor”

Aşırı çoğalan denizanalarının, üreme dönemindeki balıkların yumurta ve larvalarını yiyerek bu türlerde azalmaya neden olabileceğini belirten Sarı, ekosistemdeki dengesizliğe dikkat çekti.

“Müsilaj Tehlikesi Marmara Denizi’nin Önünde Demokles’in Kılıcı Gibi Duruyor”

Sarı, müsilajın da denizle kurulan yanlış ilişki sonucunda ortaya çıktığını vurgulayarak, “Denizanalarının artışı, denizin ekosisteminde sorunlar olduğunu gösteriyor. Deniz yüzeyi sıcaklıkları artıyor, bu durumu kontrol edemiyoruz. Marmara Denizi’nin orijinal yapısı değişmedi ancak kirlilik yükünde henüz bir azalma görülmüyor. Bu durumda yeni bir müsilaj oluşumu kaçınılmaz olabilir. Marmara Denizi Eylem Planı’nın uygulanması şart. Aksi takdirde müsilaj oluşma tehlikesi Marmara Denizi’nin üzerinde demoklesin kılıcı gibi durmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Haber: AA

Balıkesir Körfezini Tehdit Ediyor! Denizanası İstilası!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu