EkonomiGündemİlçe Haberleri

Marmara Mermeri’nin Ada’dan Dünyaya Yolculuğu

Marmara mermerinde ihracat geçen yıl 114 bin 65 ton olarak gerçekleşti ve dış satımdan 11 milyon 391 bin dolar elde edildi

Marmara Mermeri’nin Ada’dan Dünyaya Yolculuğu

Marmara mermerinde ihracat geçen yıl 114 bin 65 ton olarak gerçekleşti ve dış satımdan 11 milyon 391 bin dolar elde edildi

Marmara Bölgesi’nin ve Marmara Denizi’nin adını taşıyan Marmara mermeri, Marmara Adası’ndan Orta Doğu, Avrupa ve Balkan ülkelerine, hatta Çin ve ABD’ye ihraç ediliyor. Binlerce yıldır Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden beri çıkarılan bu mermer, Saraylar Mahallesi’nde bulunan ocaklarda 3 bin yıldır üretiliyor.

Marmara Mermerinin Adadan Dunyaya Yolculugu 1

Türkiye’nin ilk mermer fabrikasının 1912’de kurulduğu Marmara Adası’nda, 35 ocak ve 42 işletmede üretim yapılmaktadır. Marmara mermeri, doğal, sağlam ve sağlıklı yapısıyla özellikle cami, hamam, mezarlarda ve lüks otellerin banyo duvarları ve restoran döşemelerinde tercih ediliyor.

Marmara Mermerinin Adadan Dunyaya Yolculugu 2

Marmara mermeri, tarihi ve kültürel yapıtlarda da sıkça kullanılıyor. Efes ve Troya uygarlıklarına ait yapıtlardan, Venedik’teki San Marco Bazilikası’na, Filistin’deki Mescid-i Aksa’ya kadar birçok ünlü yapıda Marmara mermeri kullanılmıştır. Türkiye’deki saraylar da bu mermerle süslenmiştir.

Marmara Mermerinin Adadan Dunyaya Yolculugu 3

Marmara mermeri, geçen yıl 38 ülkeye ihraç edilmiş ve en çok Yunanistan’a gönderilmiştir. Çin, ABD, Mısır ve Bulgaristan gibi ülkeler de önemli alıcılar arasındadır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen Marmara Adası mermerinin ihracatından ise 11 milyon 391 bin dolar gelir elde edilmiştir.

Marmara Mermerinin Adadan Dunyaya Yolculugu 4

Marmara Adası Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Halil Kan, Saraylar Mahallesi’nin dünyanın büyük karbonat ve kalsiyum yataklarından birini barındırdığını belirtmiş ve limanın genişletilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy ise Marmara mermerinin dayanıklı yapısını vurgulayarak, üretimin hız kesmeden devam ettiğini belirtmiştir.

Marmara Mermerinin Adadan Dunyaya Yolculugu 6

Elektrikli Taşıt Kredilerinde Yeni Düzenleme

AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu