GündemTürkiye Gündemi

Memurlar Dikkat! Emeklilik Hesaplamasında Sil Baştan

SGK, memur statüsünde çalışanlara yönelik emeklilik hesaplamalarında önemli bir değişiklik yaptı. Yargıtay'ın kararı üzerine gerçekleşen düzenleme, hizmet borçlanmalarını ve sigorta başlangıç tarihini etkileyerek memurlara erken emeklilik imkânı tanıdı.

Memurlar Dikkat! Emeklilik Hesaplamasında Sil Baştan

Cumhurbaskani Erdogan Acikladi Emekliye Mujdeli Haber 1
Memurlar Dikkat! Emeklilik Hesaplamasında Sil Baştan

Mevcut Durum ve Düzenlemeler

  • Ekim 2008 tarihinden itibaren memur statüsünde (4/C) sigortalı olanların, askerlik, yurtdışı, öğrencilik gibi süreleri borçlanmaları, sigorta başlangıç tarihini öne çekmiyordu.
  • Aynı şekilde Ekim 2008’den sonra memur statüsünde sigortalı olan ancak öncesinde SSK, Bağ-Kur ve özel sandıklar kapsamında sigortalılığı bulunanların yaptıkları hizmet borçlanmaları da sigorta başlangıç tarihini öne çekmiyor ve bu süreleri emeklilik hesaplamasına dahil edemiyorlardı.
Bakan Isikhan Emekli Zam Sureci Bugun Son Bulacak 2
Memurlar Dikkat! Emeklilik Hesaplamasında Sil Baştan

Yargıtay Kararı ve SGK Genelgesi

  • SGK, Ekim 2008 öncesinde sigortalılığı bulunan ve sonrasında memur statüsünde çalışmaya başlayanların hizmet borçlanmalarına yönelik yeni bir düzenleme yaptı ve bu düzenlemeyi genelge olarak yayımladı.
  • SGK’nın bu değişikliği yapmasındaki nedenler, kanun hükümlerinin çelişkisi ve Yargıtay’ın bu konudaki kararıdır.

Yargıtay Kararının Arka Planı

  • Bir memur, 2010 yılında başka bir sigorta statüsünde iken borçlanma sürelerinin emeklilikte sayılmaması konusunda İzmir Hukuk Dairesi’nde dava açar.
  • Mahkeme, borçlanılan sürelerin ilgili dönemlere mal edilemeyeceğine hükmeder ve SGK lehine karar verir.
  • Ancak konu Yargıtay’a taşınır, ve Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını bozar, sigortalı lehine karar verir.
Bakan Isikhan Emekli Zam Sureci Bugun Son Bulacak 3
Memurlar Dikkat! Emeklilik Hesaplamasında Sil Baştan

Yeni Düzenleme ve Faydalanacak Gruplar

  • SGK’nın yeni düzenlemesi ile Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa memur statüsünde sigortalı olanlar, öncesinde SSK, Bağ-Kur, özel sandık kapsamında sigortalılığı bulunanların, sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik yapacakları askerlik, öğrencilik, yurtdışı gibi hizmet borçlanmaları geçerli sayılacak.
  • Borçlanılan süreler emeklilik hesabında dikkate alınacak ve sigorta başlangıç tarihleri borçlanılan süre kadar öne çekilecek.

Son Dakika Memur Ve Memur Emeklilerinin Zam Orani Belli Oldu 1

Uygulama Kapsamı

  • Ancak SGK’nın genelgesi, tüm sigortalılık statülerini kapsamayacak. Ekim 2008 sonrası memur statüsünde çalışmaya başlayanları içeren bu hak, diğer sigortalılık statüleri bakımından geçerli olmayacak.
  • Bu nedenle, 2008 Ekim ayından sonra ilk defa sigortalı olan SSK, Bağ-Kur, özel sandık statüsündeki çalışanlar, hizmet borçlanması yaptıklarında borçlandıkları sürelerin sigorta başlangıç tarihini öne çekmeyecek ve emeklilikte dikkate alınmayacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Emeklilerin Dikkatine! Bugün Hesaplara Yatıyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu