GündemKöşe Yazıları

Mobil Oyun Oynuyor Musunuz?

Mobil Oyun Oynuyor Musunuz?

Mobil oyunlar konusunda Türkiye dünya genelinde 3’ncü sırada olduğumuzu gösteren araştırmalar var.  Akıllı telefonlarda geçirilen vakit artıyor, sosyal medya mecraları dünyamıza girip saatlerimizi çalıyor ve daha da önemlisi aslında mobil oyunların da önemi günden güne artıyor. Peki olup bitenin farkındamıyız?

Uzmanlar, Türkiye’nin mobil oyun uygulamalarında harcadığı vaktin yüzde 40 oranında artış gösterdiği ve tüm dünya genelinde üçüncü sırada yer aldığı bilgisinin de aynı raporda yer aldığını ifade ediyor. Yatırımlar yüzde 75 oyunlara yapılıyor.

Tasarımcıların üretim sürecini anlamak için oyun oynadıkları belirtiliyor. Oyun oynarken geçirilen keyifli vakitler, oyun tasarımı sürecinde çözülmesi gereken birtakım problemler çıkarır. Bir oyun tasarımcısı oyun oynarken, oyunun üretim sürecini anlamak için oynar. Dolayısıyla aldığı keyif de öğrendiği yenilikler ve kendi oyun tasarımlarına sunacağı katkı ile şekillenir gözüyle değerlendirmeler yapılıyor. Bu süreçte Mobil oyunların önemi de gittikçe artıyor. Bilgisayarın cepte taşınabilecek kadar küçülmesi, donanım özelliklerinin üst seviyelere taşınması ve harici bir yönlendirici olmaksızın dokunmatik büyük ekranlara sahip olması kullanıcıların masaüstü bilgisayardan akıllı telefonlara yönelmelerini sağladı. Akıllı telefonlarda geçirilen vakitler arttıkça, sosyal medya mecralarının yanı sıra mobil oyunların da önemi günden güne artıyor.

Oyun tasarımı yeni deneyimler sunacak

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarların donanım olarak kullanıcılarına sunduğu hız ve kullanım pratikleri sürekli bir ilerleme gösteriyor. Bu doğrultuda geliştirilen bu teknolojik alt yapıya entegre olabilen yazılımların da sınırları zorladığı açıkça gözlemlenebiliyor. İşte tam bu noktada sanat ve tasarım olarak fark yaratan üretimlerin daha da çok önem kazanacağını söylemek yerinde olacak. Konuya dair uzman yorumları ayrıca Oyun tasarımında kullanılan algoritmaların sınırlılıklarına karşın hikaye ve görsel tasarımın sınırları zorlamasının mümkün olduğunu söylüyor. Dolayısı ile gelecekte de oyun tasarımı kullanıcılarına yeni keyif ve deneyimler sunmaya devam edecek gibi görünüyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu