Balıkesir Son Dakika HaberleriGündem

Obezite İle Başa Çıkma Yöntemleri

İvrindi ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokullarda gıda güvenliği ve hijyen eğitimi projesi başlattı. Gazi Evrenos İlkokulunda düzenlenen eğitimde, gıda güvenliği, obezite ve hijyen konularında bilgi verildi.

Obezite İle Başa Çıkma Yöntemleri

Balikesirde Gida Kahramanlari Yetisiyor 1
Obezite İle Başa Çıkma Yöntemleri

Diğer Okullarda Devam Edecek

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden gıda mühendisi Aysu Erdem ve veteriner hekim Uğur Tarhal Gazi Evrenos İlkokulunda 3.Sınıf öğrencileri ile bir araya geldi. Öğrencilere gıda güvenliği, obezite ve hijyen konularında bilgiler verildi. Slayt ve filmler eşliğinde verilen eğitim öğrencilerin ilgisini çekti. Anlatılanları can kulağı ile dinleyen öğrenciler, Aysu Erdem ve Uğur Tarhal’a teşekkür etti. Program sonunda öğrencilere ayran ikramı yapıldı. Eğitim programının diğer okullarda devam edeceği açıklandı.

Balikesirde Gida Kahramanlari Yetisiyor 2
Obezite İle Başa Çıkma Yöntemleri

“Bundan sonra gıdaları israf etmeyeceğim”

Eğitime katılan öğrenciler mutluluklarını dile getirdi. Rukiye Karabıyık, “Gıdaları israf etmemeliyiz. Gıdamızın tarihi geçmemişse sokak hayvanlarına verebiliriz. Ve tarihi geçmemiş gıdaları tüketirsek daha iyi olur. Anlatılanlardan da çok iyi şeyler öğrendik” derken, İHA’ya konuşan İrfan Sıraç Çelebi de, “Gıdaları israf etmeyelim. Alacağımız şeyin tarihine bakalım. Bayat yemekler yemeyelim” diye konuştu.

Cemile Zühre Korkmaz ise, “Bundan sonra gıdaları israf etmeyeceğim. İsraf edenleri uyaracağım. Kalan yiyecekleri saklama kabına koyup saklayacağım. Çok bilgilendik. Teşekkür ediyorum” dedi.

Balikesirde Gida Kahramanlari Yetisiyor 3
Obezite İle Başa Çıkma Yöntemleri

Çocuklarda Obezite Tedavisi Nasıldır?

Genetik yatkınlığın haricinde erken yaşta şişmanlığa neden olan ya da ek bulguların eşik ettiği, nadir genetik hastalıklar da mevcuttur. Bu genetik hastalıkların ya da hormonal bozuklukların şüphe edildiği çocuklar, çocuk endokrinoloji hekimleri tarafından görülmeli ve izlenmelidir.

Basit obezitenin söz konusu olduğu durumlarda ise tedavinin en önemli bileşeni yaşam tarzı değişiklikleridir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, uyku saatlerinin düzenlenmesi ve ekran (bilgisayar, televizyon, akıllı telefonlar, v) başında geçirilen sürenin azaltılması önerilen yaşam tarzı değişiklikleri arasındadır. Bazı durumlarda ilaç tedavileri gündeme gelebilir, ancak bu yaşam değişiklikleri uygulanmadığı zaman ilaç tedavisinin de etkinliği sınırlı kalmaktadır.

Erişkin dönemde uygulanan bariatrik cerrahi, çocukluk çağında öncelikli tedavi yöntemlerinden biri değildir ve bu konuyla ilgili araştırmalar devam etmektedir. Gelişimini büyük oranda tamamlamış, diğer tedaviler ile gelişme kaydedilemeyen, seçilmiş olgularda gündeme gelebilir ancak çocuk, bu konuda deneyimli, çocuk endokrinoloji dahil gerekli tüm branşların bulunduğu merkezlerce değerlendirilmelidir.

Dünya Gıda Krizine Mi Giriyor?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu